Indul az első magán-Holdexpedíció!

A Puli néhány éve már nemcsak egy kutyafajtát, hanem egy fejlesztőcsapatot is jelent. A fiatal magyar szakemberek célja, hogy önjáró szerkezetet juttassanak a Holdra. Ez a Google Lunar XPRIZE versenyében lehetséges. Az izraeli versenytárs hamarosan indulhat.

A Lunar XPRIZE nemzetközi űrversenyt 2007-ben hirdette meg a Google. Az induló 29 csapatból ma már csak 16-an versenyeznek, köztük a magyar Puli Space Technologies is. A 20 millió dolláros fődíj elnyeréséhez egy legalább 90 százalékban magánfinanszírozású csapatnak 2017 végégig el kell juttatnia szerkezetét a Holdra. Ott meg kell tennie fél kilométert, képeket, illetve videókat kell készítenie, és azokat haza kell küldenie.

Miközben a magyar Puli is már öt éve gőzerővel dolgozik a feladat teljesítésén, az izraeli versenytárs (SpacelL) bejelentette, hogy az ő szerkezete 2017 második felében egy Falcon 9-es rakéta fedélzetén indul a Hold felé. Az izraeliek ugyanis sikeresen kötöttek rakétaindítási szerződést.

Ez korántsem jelenti a magyar csapat vereségét. Ha 2016. december 31-ig ők is felmutatják saját indítási szerződésüket, akkor folytathatják a versenyt. Az sem tragédia, ha nem a Puli éri el elsőként a Holdat. A Lunar Xprize ugyanis a másodikat is díjazza, és azokat is, akik további technikai feladatokat teljesítenek.

A SpacelL sikere után a Puli alapítója és vezetője, Dr. Pacher Tibor sajtónyilatkozatban kijelentette:

“Szívből gratulálunk a SpaceIL-nek ehhez a jelentős mérföldkőhöz. Izraeli kollégáink bebizonyították, hogy kis országok is képesek nagyot tenni. A Puli csapata – amely küldetését egy, a magyarságot összefogó projektté kívánja tenni – továbbra is minden erejével azon dolgozik, hogy Magyarország legyen az első európai nemzet a Holdon.”

A cél elérésében mi is segíthetjük a Pulit. Például csatlakozhatunk a Kis Lépés Klubhoz. Ehhez legalább ezer forinttal kell támogatnunk a 30 aktív tagból álló csapatot. Ők pedig ezért cserébe az adományozók nevét ráírják a Holdra induló szerkezetre. A klubban már 1163-an vannak.

Rajtuk kívül nagykövetei is vannak a Pulinak. Ezt a feladatot a magyar közélet ismert személyiségei vállalják, többek között Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke. Az űrtisztség vállalásakor azt mondta:

„Az űrkutatásban, sok más mellett, azt szeretem, hogy onnan magasból nézve megvalósult mindaz, amiért mi már évek óta küzdünk: eltűnnek az egyenlőtlenségek, az egész Föld gyönyörűnek és egységesnek látszik.”

(Visited 29 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez