Újabb lépés a migrációs válság lezárásához – záródnak a kapuk a Földközi-tengeren

A migrációs krízis a Földköz-tengerről indult ki, és úgy tűnik, itt fog hamarabb véget is érni. Az elmúlt két napban két olyan fontos lépés is történt, amit azt jelzi, hamarosan visszatér a béke a Líbia és Olaszország közti vizekre.

A Földközi-tengeri útvonal – vagyis a Líbiából kiinduló migráció – alapvető oka az észak-afrikai országban kialakult zűrzavaros helyzet, és az arra rátelepedő embercsempész-bandák tevékenysége. Most úgy néz ki, mindkét ügy rendezésében jelentős lépéseket tett előre a nemzetközi közösség.

A politikai rendezés

Az országban a Kaddhafi-rendszer megbuktatása után teljes lett a bizonytalanság. A diktátor megdöntését célzó háborúban részt vevő fegyveres törzsi milíciák uralják valójában azóta is az országot, akiket mindeddig nem sikerült lefegyverezni. Tavaly nyár óta végképp kettészakadt Líbia, két kormány és két parlament alakult. Tripolit, a fővárost elfoglalták az iszlamista milíciák, a nemzetközileg elismert kormány és parlament Tobrukba menekült. Az ENSZ líbiai különmbegízottja Bernardino León már lassan egy éve próbálja összehozni a harcoló feleket. A tárgyalások a marokkói főváros közelében zajlanak. Július közepén már kész volt egy megállapodás-tervezet, de akkor azt a Tripoliban székelő Líbia Hajnala milícia által felügyelt kormány végül nem hagyta jóvá.  A tárgyalások újraindultak – a cél  továbbra is egy nemzeti egységkormány megalakítása volt. Szeptember elejére sikerült egy újabb tervezetet összehozni. Ez viszont a tobruki parlamenten akadt meg. Most végre sikerült egy olyan kormánylistát összeállítani, amit – egyelőre – mindkét kormány elfogad.Az egységkormány miniszterelnöke Fájez el-Szaradzs lesz, aki mellett a három miniszterelnök-helyettes az ország három nagy térségét.  Ha a kormány tényleg megalakult, és sikerült áthidalni a  tripoli Általános Nemzeti Kongresszus és a tobruki Képviselőház ellentéteit (ez még koránt sem biztos), akkor a rendezés a következő szakaszba léphet. Az ENSZ akár békefenntartókat küldhet az országba (Olaszország már bejelentkezett, hogy szívesen részt vesz egy ilyen  misszióban),   és az Európai Unió is megkezdheti az ország helyreállítását. Federica Mogherini az unió külügyminisztere már jelezte, hogy egy 100 millió eurós gyorssegély azonnal lehívható lesz, mihelyt megalakul a kormány, de összesen 1,8 milliárd euró áll rendelkezésre  Észak-Afrika stabilizálására. Az új kormány együttműködésére Európa mindenképpen számíthat – bár sok mindenben nem egyeznek meg a tobrukiak és a tripoli iszlamisták, de az unióval mindketten szívesen működnek együtt, és mindketten harcolnak az Iszlám Állam ellen, amely  már megvetette a lábát Líbiában.

Harc az embercsempészek ellen

A középső földközi-tengeri útvonalon eddig több, mint 130 ezren érkeztek ez évben Európába. Ellentétben azonban a balkáni útvonallal, itt a nagyobb tengeri távolság miatt sokkal komolyabb, drágább felszerelésre van szükség. Az Unió  most induló tengeri hadművelete ennek a felszámolását célozza. A művelet most nemzetközi vizeken zajlik, de ezt akár líbiai vizeken vagy Líbia területén való szárazföldi beavatkozás is követheti az embercsempészek itt üresen sorakozó hajóinak megsemmisítésére. Ehhez azonban a líbiai kormány felkérése, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása is szükséges.
Az EuNavforMed “nem hajóblokád és nem az észak-afrikai területek inváziója, rendőri misszióról van szó, de az embercsempészek és az Iszlám Állam dzsihadista fegyveresei között bizonyítható a pénzmozgás, ezért az emberkereskedelemmel szembeni fellépés a terrorizmussal szembeni küzdelmet jelenti.


Az első eredmények már most láthatóak:  szeptembertől évek óta először csökkent az olasz partokra érkező migránsok aránya. A migránsokat a líbiai partokról elindító embercsempész szervezeteknek egyre kevesebb a hajója. Egy fából ácsolt, nagyobb méretű hajón négyszáz migránst tudnak összezsúfolni, ami legalább 400 ezer euró (120 millió forint) hasznot jelent az emberkereskedőknek. Az olcsóbb és kisebb gumicsónakokra “csak” 120 migráns fér fel, de ezek kínai gyártmányúak és könnyen kilyukadnak.   Az emberkereskedők így mostanában megpróbálják többször felhasználni ugyanazt a hajót: teleteszik migránsokkal és ahogy a nyílt tengerre vitték őket, azonnal segélykérő riasztást adnak le. Ha kereskedelmi hajó siet a helyszínre segíteni, akkor a migránsokat fedélzetre veszi és a fából készült hajót a tengeren hagyja, így az emberkereskedők vissza tudják szerezni.
 Ha hadihajó siet segítségre, a fából ácsolt hajót elkobozzák.

A stabilizálódás esély

Bár jelenleg a helyzet még koránt sem békés, de a stabilizálódásnak jó esélyei vannak. Az országnak hatalmas szénhidrogén-készletei vannak, és mindenkinek az az érdeke, hogy a kitermelés és eladás rendben, nagy mennyiségben lehetséges legyen. Akkor pedig Líbia ismét migrációs célországgá válik.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez