Ilyen hülye kérdésekkel ostromolják külföldön a szaúdi turistákat

Szaúd-Arábia titokzatos ország, bár azt nagyjából mindenki tudja róla, hogy olaj-nagyhatalom, vagy hogy a nők a világon egyedül nem vezethetnek ott autót.

Van otthon olajkutad? Használjátok ti is az internetet? Divatosan öltözöl, mondd csak, te tényleg szaúdi vagy? Ez csak néhány azokból a kérdésekből, amelyeket nekiszögeznek a sivatagi királyságból érkező turistáknak azok, akik első kézből akarnak többet tudni arról, hogyan is élnek arrafelé az emberek.

A néha vicces kiváncsiskodókról magukat az érintetteket kérdezte a Saudi Gazette. Az összeállításból kiderül: kit azért bosszantak a kérdések, mert az áll mögöttük, hogy Európában sokan primitiv helynek tartják a hazájukat, kit pedig azért, mert néha nem tud mit válaszolni.

Ahmed Nassar pénzügyi elemző, még harmincon innen. “Néhányan külföldön civilizálatlan arabokként tekintenek a szaúdiakra. Furcsákat gondolnak a gazdagságunkról, az életstílusunkról vagy mondjuk a poligámiáról. Azt kérdezik, van-e saját olajkutam, vagy hogy herceg vagyok-e. Feltételezik, hogy jó muszlim vagyok, vagy éppen terrorista. Totálisan agymosottak. Azt is többször kérdezték már, hogy hány bankszámlám van.”

Moath Saleh is a huszas éveiben jár, webfejlesztő. “Olyanokat kérdeznek külföldön, hogy miért nincs sok pénzem, ha egyszer szaúdi vagyok. Hogy benne vagyok-e az olajbizniszben, és van-e olajkutam a kertben. Hogy miért játszok videójátékokat, miért nem vagyok terrorista, teveháton közlekedünk-e, és oké, ha nem, akkor miért használunk kocsikat, amikor az ország nagyrészt sivatag.”

Sarah arról mesél, hogy sokan csodálkoznak azon, miért tanul külföldön, amikor szaúdi is, meg nő is. “Kérdezgetnek a nők helyzetéről, van-e normális életünk, vannak-e emberi jogaink. Nem csak a nyugatiak, néha más arabok is kiváncsiak arra, hogy a nők miért nem vezethetnek.” Szerinte ez eléggé bosszantó, mint ahogy az is, ha megkérdezik: hogy-hogy divatosan öltözködsz?

De az is meglep sok külföldit, hogy Szaúd-Arábia nem csak “ősarabok” otthona, főleg a királyság nyugati részén lakik sok vegyes etnikai hátterű szaúdi. Afnan Al-Kokandi hét évig élt az Egyesült Államokban, és azt mondja: mindenkit sokkolt, amikor kiderült, hogy nem arab, hanem üzbég gyökerei vannak. Rayan Bawayan is külföldön tanult, és ő is tágra tárt szemekkel találkozott, amikor elmesélte, hogy az ősei Indonéziából kerültek az Arab félszigetre.

Van, aki belefáradt már a szerinte hülye kérdéskbe, és szarkasztikus válaszokat ad. Mint például Nassar, aki azt mondja: igen, vagy egy csap a lakásban, amiből kőolaj jön, és akkor nyitja ki, amikor éppen kifogy a készpénzből. És naná hogy a tevén ülve szokott feljönni az internetre, ölében a laptopjával.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez