Japán: nem kémek a Kínában elfogott japánok

Tagadták Tokióban, hogy kémek lennének a tíz nappal ezelőtt Kínában elfogott japán állampolgárok, mondván, hogy Japán nem alkalmaz „magánembereket” kémtevékenységre.

„A japán kormány nem küld külföldre magánembereket, és nem ösztönzi őket arra, hogy úgynevezett kémkedéssel foglalkozzanak” – mondta pénteken Szuga Josihide japán kormányszóvivő.

A japán média szeptember 30-án jelentette, hogy Kína kémkedés gyanújával őrizetben tart három japán állampolgárt. Az egyik férfit májusban fogták el a kelet-kínai Csöcsiang tartományban egy katonai létesítménynél, a másik kettőt pedig az Észak-Koreával szomszédos határnál ugyanabban az időben.

A sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy a szóban forgó személyek Észak-Koreáról gyűjtöttek információkat. Meg nem erősített értesülések szerint egyikük Japánba szökött észak-koreai volt. A japán újságok és tévéállomások megfogalmazták azt a gyanút, hogy mindhárman a japán hatóságok megbízásából gyűjtöttek információkat. Tokióban eddig nem fűztek kommentárt a sajtójelentésekhez.

Öt évvel ezelőtt, 2010-ben Kínában megvádolták egy japán építőipari vállalat négy alkalmazottját, hogy lefilmeztek egy katonai létesítményt Hopej tartományban, de néhány héttel később szabadon engedték őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez