Építészeti remekek: csodálatos felhőkarcolók

A felhőkarcolók a fejlett városok, országok szimbólumai, látványosságai és büszkeségei. Emellett pedig építészeti remekművek és mérnöki csodák. Felhőkarcolókat építeni nem egyszerű dolog, rengeteg pénzzel és problémával jár. Építésük során pedig tengernyi dolgot kell figyelembe venni, hogy biztonságosak és időt állók legyenek. Ebben az összeállításban elsősorban azokat a felhőkarcolókat próbáltuk összeszedni, amelyek nem csak nagyon magasak, hanem építészetileg is különlegesek.

Burdzs Kalifa (Egyesült Arab Emírségek, Dubaj)  

burj_khalifa_featured1

828 méteres magasságával jelenleg ez a világ legmagasabb épülete. A Burdzs Kalifa ráadásul a felhőkarcolók között is új kategóriát képvisel. A szupermagas épületet Adrian Smith tervezte, a kivitelező pedig a dél-koreai Samsung Engineering Construction volt. Ők építették a Petronas-ikertornyot Kuala Lumpurban és a Taipei 101 felhőkarcolót is.  A hatalmas magasság miatt számos nehézséggel kellett megbirkózniuk a tervezőknek és az építőknek. A szélsőséges időjárási viszonyokat és hőmérsékleti ingadozásokat figyelembe véve különleges betonkeveréket kellett alkalmazniuk. A betont pedig csak éjszaka tudták keverni és kiönteni, mivel a hűvösebb időben könnyebben és jobban tudtak az anyaggal dolgozni. A hatalmas épületet 6600 fényforrás és 50 projektor világítja meg éjszaka. Körülötte 275 méter hosszú szökőkútrendszert is kiépítettek, ami 150 méter magasságba lövi fel a víznyalábokat, zenei aláfestés kiséretében. Az épületben irodák, üzletek és luxuslakások vannak, és egy szálloda is üzemel, melyet Giorgio Armani tervezett.

Turning Torso (Svédország, Malmö)

59144422

2005-ben adták át ezt a High-Tech építészeti remekművet, amely joggal lett a világ egyik legszebb és legkülönlegesebb felhőkarcolója. A világhírű spanyol építész, Santiago Calatrava tervei alapján épült, csavarodó torony jelenleg Európa második legmagasabb épülete. Különlegessége, hogy a legfelső egységet 90 fokkal fordították el a legalsóhoz képest. Az épület összesen kilenc egységből és 54 emeletből áll, 2005-ben elnyerte az Emporis Skyscraper Díjat, majd a Cannes-ban kiosztott MIPM díjat. A Turning Torso jelenleg iroda- és lakóházként funkcionál. Emellett pedig a város szimbolikus jelképe is lett.

Taipei 101 (Kína, Tajpej)

orig-taipei-101-from-elephant-mountain-1919hours
A kínaiaknak öt év alatt (1999-2004) sikerült felépíteniük ezt az 509 méter magas felhőkarcolót, melyet direkt úgy tervezetek, hogy túlszárnyalja a nagy riválist, a Kuala Lumpur-i Petronas-ikertornyot. Ezt pedig sikerült is elérniük, az épület ugyanis 57 méterrel magasabb a malajziai ikertoronynál. A Taipei 101 azonban nem sokáig örülhetett elsőségének, mivel nem sokkal később Sanghajban, majd Dubajban is magasabb épületeket adtak át. Ennek ellenére a Taipei 101 a világ egyik legszebb felhőkarcolója, „pagoda stílusban” épült. A tervezők ugyanis ügyeltek arra, hogy olyan különleges felhőkarcolót építsenek, amely a nemzetközi formavilágot követi, de mégis tartalmaz helyi, kínai kulturális építészeti elemeket és stílusjegyeket. Közelebbről megvizsgálva az épületet láthatjuk, hogy nyolc, fölfelé szélesedő szekcióval rendelkezik, ami a kinyíló bambuszra hasonlít. Ezzel a formatervvel egyébként az épület sokkal nagyobbnak is tűnik, mint amekkora valójában. A Taipei 101 közkedvelt turistalátványosság is. Évente körülbelül egymillió ember látogatja, hogy a tetejéről gyönyörködhessen a csodálatos kilátásban. A feljutásról a világ leggyorsabb liftje gondoskodik, ami 37 másodperc alatt száguld fel 357 méter magasságba.

Petronas-ikertorony (Malajzia, Kuala Lumpur)

4Ygd6xAWsYZB4yz9nES2FyY5 

Malajzia egyik büszkesége és jelképe a 452 méter magas ikertorony, amit 172 méter magasságban egy 58 méter hosszú, kétszintes acélhíd köt össze. Az ikertornyot 1998-ban adták át. Az építtetője pedig a Petronas kőolajtársaság, amely az I. toronyban rendezte be központját. A II. tornyot multicégeknek adták ki, köztük az IBM-nek, a Boeingnek, a Microsoftnak és a Huawei-nek. De a Reuters hírügynökségnek és az Al Dzsazíra hírtelevíziónak is van irodája, illetve szerkesztősége az hatalmas felhőkarcolóban. Az ikertorony turisták számára is nyitva áll, de a tornyok legmagasabb pontja viszont nem látogatható. Az épület bevásárlóközpontként is funkcionál, és itt található a Természettudományi Múzeum, illetve a malajziai Filharmonikusok koncertterme is. A Petronas-tornyok több amerikai akciófilmben és videójátékban is feltűnnek. Itt forgatták például Sean Connery és Catherine Zeta-Jones főszereplésével a Briliáns csapda című filmet. Az IO Interactive két számítógépes játékában, a Hitman 2 és a Silent Assassin-ban is szerepel az épület.

M.V.Lomonoszov Állami Egyetem (Oroszország, Moszkva)

Lomonosov_moscow_state_university

A sztálini stílusban készült épület közel 40 évig Európa legmagasabbja volt, amig 1988-ban Frankfurtban fel nem épült a Messeturm (Frankfurt am Main) toronyház. A Lomonoszov Egyetem főépülete azonban még mindig rekordernek számít, mivel máig ez a legmagasabb oktatási intézmény a világon. Az épület tornya 240 méter magas és 36 emeletes. 1953-ban fejezték be, Lev Rudnyev tervei alapján, a moszkvai Veréb-hegyen. A monumentális épületen 14 290 ember dolgozott, főként a Gulág-táborokban raboskodó elítéltek. Közülők sokan belehaltak az embertelen munkába, körülményekbe és bánásmódba. Az épület egyébként része a sztálini „Hét nővér”-nek. Ezt az elnevezést arra a hét hatalmas épületre használják, amelyek építését még Sztálin rendelte el. Elkészültekor a világ hetedik legmagasabb épülete volt.

The Shard, (Anglia, London)  

Shangri-La-Hotel-At-The-Shard-London-Hero 

A 309 méter magas és 87 emeletes felhőkarcolót 2012-ben adták át. Jelenleg ez az Egyesült Királyság második, mig Európa negyedik legmagasabb épülete. A The Shard-ot Renzo Piano olasz építész tervezte. A gyönyörű felhőkarcoló építését egyébként katari pénzből finanszírozták. A 68. és a 72. emeleten kilátók vannak, a 34-52. emeleteken pedig a Shangri-La Szálloda található.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez