Kártérítést fizet és újjáépíti a kunduzi kórházat az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok kártérítést fizet azon áldozatok családjainak, akik az afganisztáni Kunduz városában az amerikai légierő által lebombázott kórházban vesztették életüket – közölte a washingtoni védelmi minisztérium helyi idő szerint szombaton.

A Pentagon szóvivője közölte: fontosnak tartják, hogy rendezzék az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű nemzetközi szervezet kórházával történt “tragikus incidens következményeit”, ezért a kártérítést ajánlanak fel a családoknak, valamint a kórház helyreállítását is finanszírozni tervezik.

Peter Cook szóvivő közleményében azt írta: az Afganisztánban állomásozó amerikai erők saját hatáskörükben ajánlják fel a kártérítést, amely pontos összegének meghatározása végett együttműködnek az érintettekkel. Ha szükségessé válik, az amerikai kormány a kongresszustól fogja kérni további kifizetések jóváhagyását – tette hozzá.

Az amerikai fegyveres erők az előző hétvégén tévedésből támadták a levegőből a kunduzi kórházat, aminek következtében 22-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek. Az afganisztáni városban a helyi biztonsági erők a tálib felkelőkkel harcoltak, az amerikai gépek légi támogatást nyújtottak a Kunduz feletti ellenőrzés visszaszerzésére irányuló hadművelet során.

Barack Obama amerikai elnök szerdán bocsánatot kért az MSF-től a támadás miatt, és részvétét fejezte ki a kórház elleni amerikai csapás okozta emberveszteségekért. Az MSF sürgette, hogy a kunduzi incidenst egy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki. A jótékonysági szervezet háborús bűncselekménynek tartja a történteket, és csak a vizsgálat lezárása után fogja eldönteni, hogy kíván-e pert indítani az ügyben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez