Okostelefon vakoktól vakoknak, bankjegy-felismerővel

Bár mások mellett az Apple is próbálkozott az ötlettel, orosz vállalkozók most megalkották saját, látássérülteknek szánt okostelefonjukat. Az orosz fejlesztést vak szakemberek végezték. Reményeik szerint a külföldi piacokat is meghódítják.

A történet Azerbajdzsánból indul. Nuszret Adigezalov Bakuban végezte egyetemi tanulmányait, ám az utolsó évben komoly problémái adódtak szembetegsége miatt. Amikor Moszkvába költözött, már teljesen elveszítette a szeme világát, majd megalapította az Elita Group-ot, tíz évvel ezelőtt. Mára ez Oroszország első olyan cége lett, amely a sérülteknek fejlesztett technológiákkal foglalkozik.

Amikor pár éve az érintőképernyők lecserélték a billentyűzeteket, az Elita Group munkatársai gondolkodni kezdtek, hogyan lehetne okostelefont készíteni látássérülteknek. Az Apple egykori fejlesztését ugyanis a fiatalok jól tudták használni, az idősebbek azonban nem barátkoztak meg vele. A tervezést a gazdasági válság és a rubel értékvesztése is befolyásolta. Az import technológiák ára megduplázódott az utóbbi időszakban.

A csapat a legjobb orosz mérnökökből és fejlesztőkből alakult, akik történetesen ilyen-olyan fizikai sérülésekkel élnek. A munka során nem egy egyszerű okostelefont raktak össze, hanem annál sokkal többet. Az EISmart elnevezésű készülékbe többféle, a látássérülteknek hasznos alkalmazást is beleraktak, például bankjegy- és tárgyfelismerőt, hangoskönyv-olvasót, fényerőszabályozót, stb.

Itt azonban nem álltak meg. Azt is szerették volna, hogy ne legyen megfizethetetlen az EISmart. Végül az Elita Group döntött úgy, hogy támogatja a projektet, és fizet az applikáció használatáért. A bevezető árat 450 dollárban (körülbelül 123.000 forint) határozták meg. A másik cél, hogy legyen külföldön is elérhető az okostelefon. Ezért angol nyelvű verziót is készítettek. Miközben zajlanak az oroszországi tesztek, már az amerikai, a skandináv és az izraeli piacok meghódításán is dolgoznak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez