Erre figyelj, ha a világ szélére indulsz!

Vlagyivosztok a világ tíz leggyönyörűbb óceánparti városainak egyike. A megtisztelő cím ellenére sok dolgot kell észben tartani, ha arra visz az utunk.

Bár egész évben érdemes ellátogatni az orosz távol-keleti városba, a legideálisabb időszak mégis augusztus elejétől október végéig tart. Ekkor meleg és élvezetes igazán az időjárás, a tél kellemetlen, a tavasz és a július ködös.

Többféleképpen is eljuthatunk Vlagyivosztokba. A legvadregényesebb eszköz a Transzszibériai vasút. Ha viszont nincs elég szabadnapunk az egyhetes vonatozásra, a repülőt is választhatjuk. Moszkvából és Szentpétervárról 8,5, illetve 9 óra alatt repülhetünk. Még rövidebb, 2-3 órás lehet a légi utazás, ha Tokióból, Pekingből, vagy Szöulból indulunk.

v2

A poggyászunkból semmiképp se maradjon ki a kényelmes cipő, vagy csizma. Jó szolgálatot tesznek, hogy bebarangoljuk a dimbes-dombos orosz San Franciscót. Szükségünk lesz még sapkára, meleg alsóneműre és egy vízlepergetős széldzsekire is. A fürdőruhát se felejtsük el! Könnyen megtréfálhat bennünket az időjárás egy igazi strandidővel.

Vlagyivosztokba érkezve ne lepődjünk meg a közlekedésen. Ott ugyanis rengetegen használnak jobbkormányos japán autókat az út jobboldalán haladva. Az is érthető, hogy az óceánparti város tele van a világ minden tájáról érkezett tengerészekkel és matrózokkal.

v1

Akkor sem kell lemondanunk a fantasztikus látnivalókról, ha nem túl vastag a pénztárcánk. A leglátványosabb vlagyivosztokiak ugyanis ingyenesek. Ilyen például a híres ferdekábeles Aranyszarv-híd, vagy a több mint százéves Tokarev világítótorony az Egersheld-félszigeten.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ha megéheznénk, a szokásos orosz fogások mellett sok érdekességet is kipróbálhatunk. Például a város elhelyezkedéséből adódó számtalan tengeri herkentyűt, vagy a hagyományos koreai konyhát. Remekül elveri a turista éhét a káposztával és hússal töltött zsemleszerű étel (pjansze), ami nem keverendő össze a piroggal.

Az otthoniakra gondolva a szokásos helyi szuveníreken kívül vásárolhatunk igazi tengerész uniformist és a már említett tengeri különlegességeket. Ezek szavatosságával persze nem árt vigyázni. A legmegbízhatóbb módszer, ha hazafelé a reptéren szerezzük be ezeket, ahol a hosszú útra ideális termotasakba csomagolják nekünk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez