8 tény, amit nem tudtál Oroszországról

Hiába a világ legnagyobb országa, és hiába szerepel naponta a híradóban, sok érdekességről nem tudunk Oroszországgal kapcsolatban. Most nyolc következik a rengetegből.

1, Oroszország nagyobb a Naprendszer legkisebb bolygójánál, a Plutónál. Az utóbbi 16,6 , az előbbi több mint 17 millió négyzetkilométer területű.

2, Körülbelül tíz millióval több nő él az országban, mint férfi. Ezt a hatalmas aránytalanságot a II. világháborúban elesett férfiak számával magyarázzák.

3, Oroszország és az Egyesült Államok csupán 4 km távolságra van egymástól. Az ázsiai és az amerikai kontinenst összekötő Bering-szoros a Csendes-óceán beltengerét, a Bering-tengert és a Jeges-tenger részét, a Csukcs-tengert köti össze.

Bering_Strait

4, A londoni Olimpiáról 12 napot késtek az Orosz Birodalom sportolói 1908-ban. Akkoriban ugyanis még a Gergely-naptár helyett a Julián-naptárat használtak – egészen 1918-ig.

5, A Déli-Urál hegyei között fekvő Karacsáj-tó a világ legradioaktívabb és legszennyezettebb tava. Emiatt leginkább az 1951-től működő közeli Majak vegyikombinátot vádolják, amely nagy mennyiségű radioaktív hulladékot engedett a tóba.

Karachay_1

6, Az első himlőoltást egy kisfiú kapta meg Oroszországban 1801-ben. A jeles esemény miatt a vezetéknevét (Petrov) Vakcinovra változtatták és élete végig rendszeres orvosi felügyelet alatt állt.

7, Az elmúlt évtizedek kisebb-nagyobb gazdasági nehézségei ellenére rengeteg milliárdos él Oroszországban. Néhány évvel ezelőtt ők vezették a világranglistát. Hogy a hatalmas moszkvai dugókat elkerüljék, sokan közülük ál-mentőautókkal közlekednek a fővárosban.

fixedw_large_4x

8, A világ leghosszabb gyalogos függőhídja Szocsiban van. Az 520 méter hosszú és 218 méter magas hidat tavaly adták át. Összesen két évig tartó építése során 740 tonna acélt és 2.000 köbméter betont használtak fel. A tervezők szerint egyszerre 3 ezer ember tartózkodhat rajta, és akár a 9-es erejű földrengést is kibírja.

(Visited 38 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez