Bizarr dolgot tett dán túszával az ISIS hóhérja

Nemcsak szadista, de bizarr bánásmódban is volt része annak a 26 éves dán fotóriporternek, aki több mint egy évig volt az Iszlám Állam foglya. Egy tánc is lehet legalább annyira hátborzongató, mint a verés.

Daniel Rye egyik fogvatartója a lefejezős videókból jól ismert nindzsaruhás alak, Dzsihádi John volt. A fiatal fotós a DR rádiónak mesélt el egy furcsa epizódot abból a több, mint egy évből, amíg az ISIS túsza volt. “Megragadott, és tangóznom kellett vele. Lehajtottam a fejem, attól féltem, hogy megüt. Végigtáncoltunk a börtönön, aztán hirtelen váltott. Lenyomott a földre, rugdalt és vert. Aztán azzal fenyegettek, hogy harapófogóval leszedik az orromat.”

A bizarr jelenet főszereplőjéről, Dzsihádi Johnról elég sokat tudunk, mióta hosszas munkával a nyugati titkosszolgálatoknak sikerült kideríteniük, hogy a brit Mohammed Emwazi áll az angolszász sajtó által adott név és a maszk mögött. Hogy ki ő, arról mi is többször írtunk, például ITT. A CIA egykori elemzője, Aki Peritz szerint nemcsak ő hajlamos a groteszkre. A fickók, akik az ISIS-t vezetik, vagy a túszait őrzik, sok esetben szadisták. Azok pedig, akik online rajonganak értük, kifejezetten viccesnek találták a tangós jelenetet. Fair vagy nem, de gyakran tesznek egyenlőségjelet morálisan aközé, ahogy az amerikai vallatók bánnak a terrorgyanús foglyokkal, és ahogy az Iszlám Állam kezeli az elrabolt nyugatiakat. Példa erre a Guantanamón használatos narancsszínű kezeslábas, amit a lefejezésükkor adtak rá az amerikai és brit újságírókra és segélymunkásokra.

Dzsihádi John egyébként január óta nem jelent meg videókon, azt sem tudni, Szíriában van-e még. Egyes hírek szerint lelépett az ISIS-től. Akárhogy is van, már korántsem az az ünnepelt híresség a dzsihádisták között, mint korábban volt – mondja a CNN-nek Michael Weiss, az “ISIS: Inside the Army of Terror” című könyv társszerzője. Ez azonban a már idézett Peritz szerint nem jelenti azt, hogy nem jelent fenyegetést. “Ha van még ott más nyugati túsz, biztosra veheted, hogy meg fog jelenni azon a videón.”

A dán fotós 2013 májusától 2014 júniusáig volt az ISIS foglya – akkor, amikor az azóta lefejezett túszok, köztük James Foley is. Azt mondta a dán Berlingske című lapnak, hogy az amerikai újságíró becsületes és melegszívű ember maradt a fogságban is, ahol pedig közelharc folyt az ennivalóért, és a felszín alatt áradt az agresszivitás.

Daniel Rye-t végül váltságdíj ellenében engedték szabadon, ennek nagyobbik részét állítólag a családja fizette ki. Két hónappal később megjelent az interneten az első lefejezős videó, Jams Foley-val és Dzsihádi Johnnal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez