Megsebesült a dorgbáró

Menekülés közben a combján és az arcán megsebesült Mexikó egyik legjelentősebb drogbárója, az El Chapo (a Köpcös) néven ismert Joaquín Guzmán – jelentette be pénteken a mexikói kormány.

A Sinaloa-kartell vezetőjének kézre kerítésére nagyszabású akció indult külföldi ügynökségek segítségével, miután két és fél hónapja megszökött a legszigorúbban őrzött mexikói börtönből. A hatóságok fontosnak tartották megjegyezni, hogy Guzmán nem a rendőrökkel vívott közvetlen összecsapásban sebesült meg. Leszögezték, mindent megtesznek azért, hogy ismét őrizetbe vegyék.

Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) úgy tudja, hogy szökése után a drogbáró Sinaloa szövetségi állam hegyei között bújt el, amely szülőföldje és kartelljének hátországa egyben. “El Chapót a lakosság is támogatja ezen a vidéken” – közölte az AFP hírügynökséggel egy meg nem nevezett forrás a DEA-nál. A bűnöző utáni kutatás az ország északnyugati részére koncentrálódik, ahol Sinaloa elterül.

A mexikói kormány bejelentésének előzménye, hogy az NBC News amerikai hírtévé beszámolt egy telefonbeszélgetésről, amelyből arra lehetett következtetni, hogy El Chapo egy sinaloai faluban, Cosalában, egy farmon tartózkodott. A mexikói biztonsági erők a múlt héten helikopterrel rajta ütöttek a birtokon, és tűzharcba keveredtek drogkereskedőkkel, de ők gépkocsikon el tudtak menekülni.

A drogbáró júliusban szökött meg a börtönből, mint kiderült, egy másfél kilométer hosszú alagúton át, amelynek a bejárata cellájának a tusolója alatt kezdődött. Eltűnésének pillanatait a cellában térfigyelő kamera rögzítette, a felvétel felkerült az internetre is. Egy 1,7 méter magas, 80 centiméter széles, világítással és szellőzőrendszerrel ellátott alagútról van szó. A képsorok vágányokat és egy azokon közlekedni képes motoros kocsit is mutattak, amellyel a földet szállították el a járatból. A gengszternek a börtönön kívül és belül is voltak segítői.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez