Már úton az újabb menekültáradat

Azt még nem tudni, hova tartanak. Csak azt, hogy honnét.

Több tízezer szíriai menekült el a küszöbönálló kormányoffenzíva elől Aleppo és környéke azon vidékeiről, melyek eddig az ellenzék kezén voltak. Szíria legnagyobb városa 2012 óta áll a frontvonalban: a kormányerők most eltökélték, hogy orosz légi és a hírek szerint iráni szárazföldi támogatással, valamint a libanoni Hezbollah segítségével visszaszerzik ezeket a területeket.

Az egyik ottani, orvosokból álló segélyszervezet vezetője arról számolt be a BBC-nek, hogy több falut is felkeresett a környéken, és azok totálisan kiürültek. Legkevesebb 70 ezer embert látott az utakon Aleppótól délre, akik minél távolabb akarnak kerülni az újabb harcok helyszínétől. Szinte semmijük nincs: sem sátraik, sem más, ami megóvhatná őket az időjárástól. Élelmet kéregetnek, legalább néhány szendvicset – mondja. Az ég meg tele van vadászgépekkel, helikopterekkel, az emberek halálra rémültek.

Mióta az oroszok szeptember utolsó napján megkezdték szíriai légicsapásaikat, ez már a negyedik nagy offenzíva, amit a kormány indít a felkelők ellenőrzése alatt álló területek elhódítására. Aleppo környéke mellett a Homsz és Hama városoktól északra fekvő mezőgazdasági területek, és Latakia tengerparti tartomány északi vidékei állnak a célpontban. Ezek a stratégiai fontosságú helyek mind a lázadók kezén vannak, de egyik sem az Iszlám Államén.

A londoni központú megfigyelő szervezet, a Syrian Observatory for Human Rights szerint a kormányerők elfoglaltak Khan Tuman városa mellett három hegyet. A Nyugat által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg ugyanakkor arról számolt be a Reuters-nek, hogy kapott újabb szállítmányt amerikai tankelhárító rakétákból, de a készlet korántsem elég. A kormánycsapatok tovább nyomulnak előre a Homszot Latakiával és Hamával összekötő autópálya felé.

Aleppo úgy 50 kilométerre van a török határtól. Szíria legnagyobb városa, fontos kereskedelmi és ipari központ volt 2012-ig, amikor is elérte a front: nyugati részét a hadsereg uralja, a keletit a felkelők. Szombaton Ahmet Davutoglu török kormányfő arra figyelmeztette az európai vezetőket, hogy az aleppói offenzíva újabb menekülthullámot indíthat el. A jelek szerint ez meg is történt.

2011 óta 11 millió szíriai volt kénytelen elhagyni az otthonát. Több, mint négy millióan külföldre menekültek, nagyjából a felük Törökországba. Közülük egyre többen vágnak neki a veszélyes és viszontagságos útnak Európába.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez