Készen állnak a gyógyításra a magyar orvosok Malawiban

Hamarosan megkezdik a gyógyítást a Magyar Afrika Társaság XII. Orvosi Missziójának az önkéntes orvosai Malawiban, ahol közel egy hónapot fognak eltölteni, hogy segítsenek a rászoruló felnőtteken és nem utolsósorban a gyerekeken. Horváth Dorottyát, az AHU koordinátora Skype-on keresztül sikerült elérnünk, aki megosztotta velünk a csoport első élményeit és benyomását az afrikai országról.

Hosszú volt az út Malawiba, ami egy egész napot vett igénybe. A misszió tagjai Budapesten szálltak fel, majd Róma és Addisz-Abeba érintésével jutottak el Malawi legnagyobb városába, Blantyre-ba, ahol a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ munkatársai várták őket.

Az utazás fáradalmait gyorsan sikerült kipihenni – mondta Horváth Dorottya az AHU koordinátora, aki Dr. Jakkel Anna és Dr. Pálinkás Edina társaságában érkezett a délkelet-afrikai országba. A hölgyek egyből meg is látogattak egy helyi piacot, ahol számos egzotikus gyümölcsöt és halat árultak a pultokon. Olajban kisütött szöcskét is lehetett kapni – tudtuk meg Dorottyától. Rovarokat nem, de egy helyi halfogást viszont kipróbáltak a misszió tagjai, ami mindenkinek nagyon ízlett.

sult szocske_piac
sült szöcske hagymával

 

Az idő kellemes, a tájak gyönyörűek és az emberek is barátságosak. Kisebb-nagyobb bosszúságot jelent viszont, hogy gyakoriak az áramkimaradások, ami olykor megnehezíti az életet. Ettől függetlenül mindenki jól és biztonságban érzi magát. A misszió tagjai pedig már alig várják, hogy munkához lássanak.

Piac 10. 20 (3)

Dorottya elmondta, hogy először egy helyi iskolát fognak meglátogatni, amit árva gyermekek számára tartanak fenn. Az orvosok itt fogják megvizsgálni a gyerekeket és szükség esetén gyógyítani őket. Nem lesz könnyű dolguk, mivel 350 gyermek tanul az intézményben. Ezt követően a környező településeket, falvakat látogatják meg az orvosok.

Dr. Jakkel Anna már nem először jár Afrikában. Az AHU több missziójában is részt vett Kongóban, Maliban, Ugandában és Guineában. Dr. Pálinkás Edinának és Horváth Dorottyának azonban ez az első afrikai útja, ezért izgatottan várják az elkövetkezendő napokat, heteket.

Mulanje hegy 10. 18 (1)
Mulanje

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez