Így vásárolnak a nagyon gazdagok

Van, aki nem végig-, hanem megvásárolja a várost, ha egyszer shoppingolni indult. Vagy ha nem is az egészet, hát egy részét: itt egy szállodát, ott egy áruházat, amott egy divatmárkát vagy fociklubot.

Persze hogy a szupergazdag arabokról, közülük is leginkább a katariakról van szó. Ők büszkélkednek most a leginkább újabbnál újabb és patinásnál patinásabb európai szerzeményeikkel. Például a londoni Harrod’s áruházat is ők vették meg az egyiptomi pénzmágnástól, Diana hercegnő barátjának apjától, Mohamed al Fayedtől. Igaz, ez még 2010-ben volt, és 1.65 milliárd dollárt perkáltak le érte. Ezért a pénzért viszont az övéké lett az áruház-legenda 1 milliárd dolláros adósságát is.

De tudtad például, hogy araboké, legalábbis részben a világhírű Cirque du Soleil is? A két kanadai utcai művész által alapított, és a világ legőrültebb cirkuszának tartott intézmény még 2008-ban kapott pénzinjekciót az Emírségekből. Az Istithmar World alapítvány akkor 20 százalékos részedéshez jutott ezért, de miután a profit egyre kisebb, a viszony pedig egyre mérgesebb lett, ezt 10 százalékra csökkentették.

cirkusz1

Vagy nézzük Hongkong világítását: idén nyáron a katari befektetési hatóság úgy döntött, tovább terjeszkedik Ázsiában. 1.19 milliárd dollárért bevásárolta hát magát 19.9 százalékos részesedéssel Hongkong két fő elektromos cégének egyikébe, a HK Electric Investments-be.

cirk2

Claridge’s Hotel, London. Ezt az igazi trófeát a katari uralkodócsalád vette meg, a pletykák szerint 1,8 milliárdért, dollárban, hogy londoni ingatlanbirodalmához biggyessze. Ebben olyan épületek vannak, mint például a 19. századi Mayfair-i luxushotel, a The Connaught, a The Berkley luxusszálloda Knightsbridge-ben, és egy 2800 négyzetméteres, 13 hálószobás villa a Regent’s Parkban.

cirk3

Heathrow. A katari vagyonkezelő a reptér üzemeltetőjéből, a BAA-ból vásárolt 20 százalékot 991 millió dollárért 2012-ben. A BBA működteti a Stansted, Glasgow, Aberdeen és Southampton repülőtereket is.

Heathrow-AirpotTerminal-Image

Valentino. A katari Mayhoola vásárolta meg az olasz divatházat 850 millió dollárért, még ugyancsak 2012-ben. Luxusportfóliójához csatolta, melyben már ott volt  Anya Hindmarch ruhamárkája, a Le Tanneur & Cie francia bőrcuccok, a Harrods, a hasonlóan legendás párizsi Le Printemps és az LVMH (Moët-Hennessy-Louis Vuitton) egy része.

valntino

The Shard. Európa legmagasabb épülete, a “sajtreszelő” a Shangri-La Hotelnek, irodáknak, és például az al-Dzsazíra egyik legnagyobb létesítményének ad otthont. És 95 százalékban a katari állam tulajdona. A maradék 5 százalék a brit Sellar Property Group-é.

the_shard_at_night.jpg__1024x0_q85_crop_subsampling-2_upscale

Olimpiai Falu, 2012-es játékok, London. A katari befektetési hatóság húzatta fel a város keleti részén, 613 millió dollárból. Az 1439 épületből az ő tulajdonában lévőket bérlakásokká akarja alakítani.

cirk5

A korábbi londoni amerikai nagykövetség. A Westminsterben, azon belül is a Grosvenor Square-en álló, műemléki védettséget élvező épület volt valaha a leghatalmasabb nagykövetség Nyugat-Európában. A finn-amerikai Eero Saarinen tervei alapján készült, és 2009-ben vette meg a Qatari Diar.

us

Sainsbury’s. A katari befektetési hatóság először 1987-ben vett részvényeket Anglia második legnagyobb áruházláncában. Ma ő a legnagyobb tulajdonos, 26 százalékkal.

sainsburys-emerson_71

Queen Elisabeth II., az utolsó a nagy óceánjárók közül.  A dubaji Istithmar World vásárolta meg 2008-ban, hogy 500 szobás, vízen lebegő hotellé alakítsa át ott, ahol most is horgonyoz: a Pálma szigetnél.

cirk8

De ez csak néhány példa néhány városból. Katar megvetette a lábát sok más helyen is, például Barcelonában is. Légitársasága, a Qatar Airways pénzeli a Barcelona FC-t és a katari fegyveres erők nemrégiben vásároltak meg egy ötcsillagos szállodát a katalán főváros központjában.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez