Fekete ruha: egy arab hercegnő kiállítása Budapesten

Sheika Fatima nemcsak művész: elkötelezett műgyűjtő is, a művészetek és az irodalom patrónusa az Egyesült Arab Emírségekben. A kulturális fejlődés nagykövete. Legelső, 2012-es kiállítását mi is megnézhetjük most a Várkert Bazárban, a két hétig tartó Art Moments keretében.

A fekete ruha – egy keleti történet. Ez a címe a budapesti tárlatnak. A művész, aki a dubaji amerikai egyetemen vizuális kommunikációból szerzett kitűnő diplomát, a “fotogram” technikájával kísérletez a képeken. Ehhez még fényképezőgép sem kell, valahogy úgy működik, mint a camera obscura: a fényérzékeny anyagot megvilágítva, tökéletesen fekete képet kapunk, és ha erre tárgyat helyezünk, akkor a kitakart felület fehéren, vagy szürkésfehéren megmarad a papíron.

sejka3

 

A fotogram egyébként az emirátusi nők kedvelt művészi kifejező eszköze. Sheikha Fatima fotogramjai az Emirátusok hagyományos öltözeteinek, a galabijának (ingszerű, hosszú férfi viselet) és abajának (ennek a női párja, de míg a férfiak ruházata fehér, a nőké fekete – maga az abaya is ezt a színt jelöli) szóval “a fotogramok ezeknek a ruhadaraboknak a bonyolult művészeti dimenzióit és érzéki formáját ünneplik. Művészet, tudomány és alkímia ötvözeteként a képek fénnyel festett és gyönyörű ékszerekkel díszített absztrakt sziluettjei kiemelik az abaja-művészet apró részleteit, és szerepét az ország hagyományainak és identitásának megőrzésében. A kiállítás így egyfajta ünneplése az egyediség és egyéniség szerepének az Egyesült Arab Emirátusokban” – így a katalógus.

sejka2

És valóban, a papírra került ruhákat hímzések, rávarrt gyöngyök és flitterek díszítik, meg féldrágakövek. De Sheika Fatima dolgozik más médiumokkal is, mint például videó, rajz fotó és installáció. De ezeket most a Várkert Bazárban nem láthatjuk. Láthatjuk viszont öt fiatal dubaji fotós képeit is az “Ellentétek összemosódása” kiállításon. Abdulaziz AlShemali, Ali AlZaidi, Majed AlZa’abi, Sara AlSayegh és Yousef AlQallaf fotóival a mindennapokban rejlő művésztet mutatja be, ahányan vannak, annyiféle felfogásban. Az egyikük a természet apró részleteiben találja meg a művészetet, másikuk a kultúrák különbözőségében, harmadikuk az állatvilág hatalmának megnyilvánulásaiban, a negyedik a víz és a homok találkozásával létrejött formákban és mintákban, az ötödik pedig a fény játékában.

Sarah Al-Sayegh: Ítéletnap
Sarah Al-Sayegh: Ítéletnap

A két kiállításra a belépő 1000 forint.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez