Átváltozás: Lenin-szoborból Darth Vader-emlékmű

„Minden változik, a régi hősök helyére újak érkeznek, és így fordul az egész világ” – nyilatkozta az odesszai és egyben a világ első Darth Vader-szobrának egyik készítője a helyi hírportálnak. Persze a Sötét Nagyúr köpenye és kéztartása nem változott a proletár vezéréhez képest.

Az ukrán parlament idén áprilisban fogadta el a kommunista és náci totalitárius rendszerek elítélését kimondó törvényt, amely azok propagandáját és szimbólumait is betiltotta. Bár már az ukrán válság kirobbanásával is dőltek a Lenin-szobrok országszerte, ezt a tavaszi rendelet még inkább fokozta.

A brikettáló gépeket gyártó odesszai Preszszmas hátsó udvarán is várta egy Lenin-szobor szomorú végzetét. A város egyik művésze, Alekszandr Milov azonban az emlék megsemmisítése helyett annak újrafelhasználása mellett döntött.

lenin2

A dumskaya.net odesszai hírportál beszámolója szerint az évek alatt megkopott gipszszobrot megerősítették és egy titkos összetevőjű anyaggal bevonták. A pletykák szerint a titánalapú anyagot az amerikai NASA adományozta a készítőknek.

A helyiek remélik, hogy népszerű turistalátványosság lesz a köpenyét és kéztartását Lenintől öröklő Darth Vader. Ennek érdekében még pihenőövezetet is kialakítanak a környéken. Ha kedvet kapott megnézni, a szobor mai avatása után már csomagolhat is!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez