Ismét bombázott az izraeli légierő Szíriában

Habár Izrael egyelőre nem erősítette meg, de a szíriai és a nyugati források szerint is izraeli vadászgépek több légicsapást hajtottak végre szíriai objektumok ellen. Ez nem az első ilyen támadás, s valószínűleg ismételten olyan rakéták voltak a célpontok, amelyeket Damaszkusz megpróbált átjátszani a libanoni Hezbollahnak.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség és a libanoni Daily Star közlései szerint az Izraeli Légierő vadászbombázói hajthatták végre azt a támadást, amely tegnap délután következett be. Damaszkusz lakosai hangos robbanásokról számoltak be, majd rövid videófelvételt készítettek a támadásról. “Ez az agresszió tökéletesen demonstrálja Izrael közvetlen beavatkozását a szíriai válságba és azt, hogy támogatja az olyan terrorista mozgalmakat, mint például az al-Nuszra Front” – nyilatkozta egy szíriai katonai forrás a SANA televíziónak.

A beszámolók szerint két fő területet ért bombázás: az egyik Dimász környékén (a libanoni határ közelében), a másik pedig Damaszkusz mellett, nem messze a nemzetközi repülőtértől. A hadsereg szerint ezeken a területeken nem zajlottak harcok, ezért kizárt, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg vagy valamelyik terrorista csoportnak lenne közé a támadásokhoz, mivel azóta több kézi kamerával készült felvételt hoztak nyilvánosságra a berepülő izraeli gépekről (egyik a cikk végén látható).

Az izraeli bombázás tényét elismerte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja londoni központú szervezet is. Szerintük tíz robbanás történt, de nem voltak személyi sérülések. Egyelőre még kérdéses, hogy az izraeli légierő mit bombázott. Egy palesztin weboldal szíriai értesülésre hivatkozva közölte: a célpontok az orosz gyártmányú S-300 típusú föld-levegő rakétákat tároló raktárak voltak. Abból, hogy a rakéták a damaszkuszi nemzetközi repülőtér közvetlen közelében voltak elraktározva, arra lehet következtetni, hogy frissen érkezett rakétaszállítmányról van szó. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy ezeket Damaszkusz tovább szállította-e volna a libanoni Hezbollah fegyveres szárnyának. Egyrészt a mai napig nem tisztázott, hogy a régóta beígért orosz S-300-ok tényleg ott vannak-e Szíriában; másrészt pedig a légvédelmi rendszer kezeléséhez komoly eszközökre – TEL-járművekre, radarokra – van szükség, amelyeket csak erre megfelelően kiképzett légvédelmi rakétaezredben szolgáló katonák tudnak csak kezelni.

Izrael egyelőre nem kommentálta a bombázásról szóló híreket, nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Vasárnap este Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy “Izrael kiemelten foglalkozik a kihívásokkal és a fenyegetésekkel, s időben lép is ellenük”, ugyanakkor nem részletezte, hogy milyen veszélyekről van szó. Az izraeli médiumok szerint is az izraeli támadás hátterében az állt, hogy Damaszkusz rakétákat akart átadni a Hezbollahnak, mivel Dimász az egyik legfontosabb település Damaszkusz és Bejrút között lévő úton és a itt szokták átadni a fegyvereket a Hezbollahnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez