Több mint 13 millióan szorulnak humanitárius segélyre Szíriában

Az utóbbi 10 hónap során 1,2 millióval emelkedett a segélyre és védelemre szorulók száma, és a tél közeledtével sok család számára a helyzet valószínűleg csak rosszabbra fordul – mondta Stephen O’Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 13,5 millióra becsüli a humanitárius segélyre és a védelemre szorulók számát Szíriában, közülük hat millió gyermek van. A szíriai polgárháború korunk “legnagyobb menekültügyi válságát” szabadította el a világszervezet illetékese szerint. Szíriában 6,5 millió a belső menekültek száma, míg 4,2 milliónyian elmenekültek az országból.

A harcok és az erőszak miatt a lakosság fele az otthona elhagyására kényszerült – gyakran nem is egy ízben – az utóbbi négy év alatt – közölte O’Brien. Az idén közel 680 ezer menekült vállalta a veszélyes átkelést a Földközi-tengeren Európába. Az átkelt emberek több mint fele szíriai.

“Joguk van menedéket kérni mindenféle hátrányos megkülönböztetés nélkül” – hangsúlyozta a diplomata. Élesen bírálta a hadviselő feleket a BT 2014-ben hozott határozatával kapcsolatban, amely a harcosokat a polgári személyek védelmére szólította fel, illetve arra, hogy a humanitárius segélyszervezetek dolgozóit hagyják akadálymentesen dolgozni.

Megerősítette, hogy az ország északnyugati részén közel 120 ezer ember volt kénytelen elmenekülni otthonából a bombázások és a földön zajló hadműveletek miatt. Szíria legnagyobb városában, Aleppóban a kormány és ellenzéki csapatok továbbra is polgári célpontokat támadnak. Szeptemberben több százan vesztették életüket a városban. Október 23-án az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet támadása elvágta a Hamából Nyugat-Aleppóba vezető menekülési és ellátási útvonalat.

Az egészségügyi intézmények és dolgozók elleni támadások pedig továbbra is “könyörtelenek” – mondta. Öt kórházat ért támadás az utóbbi offenzívák során Aleppóban, Idlíbben és Hamában. A támadások áldozatokkal és a kórházak bezárásával is jártak.

Az ENSZ legjobb igyekezete ellenére Szíria nehezen elérhető térségeiben élő 4,5 millió ember csak töredékének sikerült segélyt eljuttatni – mondta el Stephen O’Brien a BT előtt.

(Fotó:unicef.hu)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez