Elsöprő győzelem – marad a régi elnök Elefántcsontparton

A szavazatok közel 84%-át szerezte meg Alassane Ouattara elnök, akit most választottak meg másodjára az ország élére. A szavazás békésen zajlott, komoly rendbontásokról nem érkeztek hírek. Külföldi megfigyelők is „hitelesnek” minősítették a választást, de jelezték, hogy most jóval kevesebben vonultak a szavazóurnákhoz, mint öt éve.

Alassane Ouattara elnök elsöprő győzelméhez nagyban hozzájárult az is, hogy több jelölt a választások előtt visszalépett, ezért csak egy komolyabb kihívó maradt: Pascal Affi N’Gussen, aki viszont sokak meglepetésére csak 9%-ot tudott elérni. Az elnökjelöltek többsége azért lépett vissza, mert nem látta kellően biztosítottnak a voksolás tisztaságát és átláthatóságát.

A bojkott eredménye meg is látszott részvételi arányon. Mig 2010-ben ez 80%-os volt, most csak a szavazásra jogosultak 54%-a vett részt a választáson. Ez pedig arra enged következtetni, hogy Outtara elnök ellenzői inkább távol maradtak, mintsem leadták volna voksukat az egyetlen induló ellenzéki elnökjelöltre. A külföldi megfigyelők szerint azonban semmi olyan nem történt, ami hiteltlenné tenné a most közzétett végeredményt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez