Csaknem 600-an haltak meg az orosz légicsapásokban Szíriában

Az orosz légierő szeptember 30-án kezdődött légicsapásai eddig mintegy 600 ember életét oltották ki Szíriában, ezek csaknem egyharmada polgári lakos volt – áll az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) csütörtökön közzétett jelentésében.

A londoni székhelyű emigráns szervezet összesített adatai szerint az orosz harci gépek az ország tizennégy tartományából tízben hajtottak végre támadó légi hadműveleteket, csupán a nyugati Tartúsz, az észak-keleti al-Haszaka, valamint a déli asz-Szuvajdá és el-Kuneitra tartományt kímélték meg.

Az OSDH szerint az orosz akciók miatt 595 ember vesztette életét, közülük 279-an mérsékelt felkelők, illetve az al-Kaida terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Nuszra Front iszlamista szervezet tagjai voltak, 131 az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport fegyverese volt, a polgári lakosságból 185-e haltak meg, köztük 46 nő és 48 gyermek.

Az OSDH az Egyesült Államok vezette koalíció halálos áldozatainak a mérlegét is megvonta. Eszerint a koalíció légi csapásai miatt 2014. szeptember 23. és 2015. október 23 között 3649 ember halt meg, közülük 3276 tartozott az Iszlám Államhoz, 147-en pedig az an-Nuszra Fronthoz és más iszlamista csoportokhoz. A civil halottak az áldoztatok 6 százalékát tették ki, a 226 polgári lakos közül 65 gyermek, 40 pedig nő volt.

Az OSDH közleményében megállapítja: az orosz légi támadások lehetővé tették a szíriai kormányerők számára, hogy visszafoglaljanak három települést a központi fekvésű Hama, hat települést pedig Aleppó tartományban, visszaszerezve az ellenőrzést Latakia tartomány nagy része felett.

Az Iszlám Állam fegyveresei ugyanakkor hatalmukba kerítették a Homszot és Aleppót összekötő, a kormánycsapatok számára létfontosságú autóút jelentős szakaszait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez