Egy repülőgép fedélzetén mentett életet az uruguayi elnök

Egy francia lány életét mentette meg a minap Tabaré Vázquez uruguayi elnök, amikor a hölgy allergiás rohamot kapott az Air France Buenos Aires-Párizs járatának fedélzetén.

A végzettségét tekintve onkológus-rádióterapeuta államfő személyi orvosával, Mario Zelayaránnal önként vállalkozott a heveny allergiás rohamban szenvedő francia lány ellátására. A fiatal nő egy Argentínában szervezett jéghoki-bajnokságról tartott haza, a repülőgép fedélzetén pedig tudta nélkül mogyorót tartalmazó ételt fogyasztott, amely erős allergiás reakciót váltott ki a szervezetében. Az államfő és orvosa kezdetben tablettákkal kívánták stabilizálni a lány állapotát, azonban a tüntetek súlyossága miatt végül a jóval hatásosabb injekciókkal kezelték a pácienst.

“A beteg légútjai gyakorlatilag teljesen elzáródtak, ekkor döntöttünk az intravénás kortikoszteroid-injekció beadása mellett” – mondta az elnök orvosa később a sajtónak.

A repülőgép személyzete később egyébként Tabaré Vázquezzel és Mario Zelayaránnal vitatta meg, hogy rejt-e veszélyt a beteg számára az út több órás, az Atlanti-óceán felett vezető szakasza. Az elnök-orvos, és orvosa, később helyesnek bizonyuló diagnózisa szerint nem volt szükség a repülés megszakítására, az állandó felügyelet alatt álló lány pedig jó egészségi állapotban érkezett meg Párizsba.

Nem ez az első eset, hogy a menetrendszerinti járatokon utazó Tabaré Vázquez repülőgépek fedélzetén lát el betegeket. Korábbi elnöki terminusa alatt korábban már két esetben segített hirtelen rosszul lett utastársain.

A Franciaországba látogató uruguayi államfő François Hollande-dal tárgyalt, november 2-án pedig Akihito japán császárral és Shinzo Abe miniszterelnökkel találkozik majd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez