Győzött a kormánypárt Azerbajdzsánban

Mint várható volt, elsöprő győzelmet aratott az Azerbajdzsánban vasárnap tartott parlamenti választásokon a tizenkét éve hatalmon lévő Ilham Aliyev elnök pártja, a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt.

A választási bizottság hétfőre virradóra a szavazatok 91 százalékának megszámlálása után jelentette be, hogy az Új Azerbajdzsán Párt legalább 69 mandátumot mondhat magáénak a 125 parlamenti helyből, amelynek meghódításáért összesen 780 jelölt indult. Az ország 5,9 millió választópolgárát várták az urnákhoz, a választási bizottság szerint 55,7 százalékos volt a részvétel.

Az eredményt senki sem tartja meglepőnek, mivel Aliyev 2003-as hatalomra kerülése óta mindig az ő pártja nyert, amúgy azóta egyetlen választást sem ismertek el demokratikusnak a nemzetközi megfigyelők. Ezzel összefüggésben maradtak távol a mostani választásoktól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői, mivel állításuk szerint a hatóságok nem biztosították számukra az akadálytalan munkavégzést, és korlátozni akarták tevékenységüket.

Az azerbajdzsáni ellenzéki pártok is bojkottálták a szavazást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez