Oroszok: nem műszaki hiba vagy emberi mulasztás

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság hétfőn kizárta a lehetőségek közül azt, hogy az Egyiptomban lezuhant repülőgépük katasztrófájához emberi vagy műszaki okok vezettek volna, szerinte csakis “külső behatás” miatt eshetett darabokra a gép már a levegőben.

Orosz hírügynökségek idézték a társaság vezetőjét, aki szerint a külső ok lehet az egyetlen ésszerű magyarázata annak, hogy a repülőgép a levegőben megsemmisült. Alekszandr Szmirnov, a Kogalymavia vezérigazgató-helyettese újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy “a repülőgépet ért külső műszaki behatás lehet az egyetlen magyarázat” a katasztrófára.

Nem érte külső behatás a két nappal ezelőtt Egyiptomban lezuhant orosz utasszállítót, a pilóta nem adott le vészjelzést, mielőtt a repülőgép eltűnt a radarról – jelentette ki hétfőn Kairóban a gép fekete dobozainak előzetes vizsgálatát végző bizottság egyik tagja. A neve elhallgatását kérve nyilatkozó illetékes nem közölt további részleteket.

A légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. Az Airbus A-321-es típusú gépen 217 utas – köztük 17 gyermek – és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt, de a gépen utazott négy ukrán és egy fehérorosz állampolgár is.

Az Iszlám állam dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya még szombaton Twitter-üzenetben közölte, hogy katonái lőtték le a repülőgépet. Az orosz közlekedési miniszter akkor nem tekintette hitelesnek a bejelentést.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez