Szomáliai újoncokon ütöttek rajta iszlamisták

Az al-Shabaab iszlamista szervezet hétfőn rajtaütött a szomáliai hadsereg újoncainak egy csoportján délnyugatra a szomáliai fővárostól, Mogadishutól, és megöltek 30 katonát – állt a szélsőségesek közleményében.

Egy szomáliai katonai forrás megerősítette a rajtaütés tényét, valamint hogy az iszlamisták elfogtak két katonai platós kocsit is. „Korai még megmondani, milyen magasak a veszteségek, mivel az összecsapás még zajlik” – mondta Ahmed Ibrahim katonatiszt.

A szélsőségesek szóvivője 30 katona halálát jelentette, illetve azt, hogy négy katonai járművet fogtak el. A terrorista szervezet gyakran a valóságostól eltérő számadatokat hoz nyilvánosságra.

A támadásra azután került sor, hogy vasárnapra virradó éjjel az al-Shabaab fegyveresei megtámadtak egy – a szomáliai parlamenti képviselők és kormányzati tisztviselők által gyakran látogatott – szállodát Mogadishuban. A támadásban legalább 13-an vesztették életüket.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét, közte a fővárost is uralta, de az elmúlt években az Afrikai Unió csapatainak segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból.

Ezt követően az al-Shabaab taktikát váltott, és a hagyományos fegyveres harc helyett gerilla-hadviselést folytat és öngyilkos merényleteket követ el.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez