Ezt látják a színvakok

A színvakság nagyjából tizenkettőből egy férfit és százból egy nőt érint a világon. A legtöbb esetben genetikai okai vannak, de előfordulhat a diabétesz vagy például a sclerosis multiplex mellékhatásaként is.

Gondolkozott már azon, hogyan is néz ki a világ a színvakok számára?

aAyTCLQ

A fenti képen azt kéne látni, ahogyan a színes ceruzák kifakulnak. Amennyiben ez fel sem tűnt, akkor érdemes felkeresni a szemészt, mert könnyen előfordulhat, hogy önnek is nehézséget okoz a színek felismerése. Ami egyébként nem lenne túlságosan meglepő, hiszen rengetegen nem tudnak állapotukról. Egy felmérés szerint az iskoláskorú színvakok 40%-ának fogalma sincs arról, hogy bármi probléma lenne a látásával.

Ha még kísérletezne a dologgal, akkor érdemes felkeresni ezt az oldalt, itt ugyanis bármilyen képet feltölthetünk, majd kiválaszthatjuk, hogy pontosan mit is akarunk szimulálni vele. A problémás színérzékelésnek három fajtája van: a protanópia, a deuteranópia és a tritanópia. Ebben a sorrendben egyre komolyabbak a tünetek, az elsőnél a piros árnyalataival vannak főként gondok, a másodiknál a piros mellett a zöldével is, az utolsónál pedig alig látni különbséget a színek között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez