Hogyan lehetne megfékezni a dzsihadista toborzók tobzódását?

15-17 éves fiatalokat toboroz a Kalifátus a világ minden országában. A legtoleránsabb országokból érkezik viszonylag a legtöbb terrorista tanonc- hangsúlyozza a londoni King’s College dzsihád kutató intézetének igazgatója, aki a párizsi Le Monde-nak nyilatkozott.

16 ezer fiatal terrorista jelölt érkezett a Kalifátusba külföldről. Szíria ma olyan szerepet játszik a nemzetközi terrorizmusban, mint Afganisztán a kilencvenes évek folyamán, amikor a tálibok voltak ott az urak. De miért megy valaki Európából vagy Amerikából meghalni a Kalifátusba? Nem igaz az a médiában terjesztett vélemény, hogy a Kalifátus toborzó tisztjei zseniális programokat dolgoztak ki, és a világhálón találják meg a fiatal terrorista jelölteket. A dzsihád harcosok döntő többsége a mecsetekben és a börtönökben radikalizálódik. Ott alakulnak ki olyan fiatal közösségek, melyek tagjai a kisebbrendűségi érzésüket akarják kompenzálni azzal, hogy elvetik a fogyasztói társadalmat, elvetik a demokráciát. Helyette választják a szüleik és nagyszüleik alig ismert világát.

A fő ok az, hogy a gazdag demokráciák nem respektálják őket, mert nem sikeresek a tanulásban. A periférián érzik magukat. Az elnyomás váltana ki dacreakciót? Szó sincs róla! Relatíve a legtöbb terrorista jelölt olyan országokból érkezik a Kalifátusba, ahol nagyon nagy a tolerancia az iszlámmal szemben, és szinte semmilyen korlátozás sincs: Dánia, Norvégia, Svédország és Hollandia áll az élen. Nagy Britannia, Franciaország vagy az USA, ahol a rendőrség olykor igen keményen lép fel, csak a középmezőnyben foglal helyet.

Novemberben több mint ötezer embert öltek meg a dzsihád harcosok- többnyire muzulmánokat. Az áldozatok több mint 40%-a a Kalifátus területén élt. Ez sok fiatal dzsihád harcost kiábrándít. Sokan szívesen visszatérnének a hazájukba. De nem nagyon lehet. A Kalifa nyíltan megmondta: kiút csak a temetőn keresztül van. Szülőföldjükre se nagyon térhetnek vissza, mert ott félnek tőlük. Az sem túl „nyerő” ötlet-, amit Cameron brit miniszterelnök talált ki, hogy nem engedik vissza a bűnbánó terroristákat, csakis nagyon alapos vizsgálat után.

Mert a kiábrándult harcosok elmondhatnák a véleményüket a televízióban, és ezzel többezer kortársukat tarthatnák vissza attól, hogy elinduljanak a Kalifátusba. Miután az oroszok kivonultak Afganisztánból, a dzsihád harcosokat szélnek eresztették az amerikaiak. Hazájuk viszont nem fogadta őket vissza. Belőlük lett az Al Kaida, Oszama bin Laden és szeptember 11- hangsúlyozta a londoni King’s College dzsihádkutató központjának igazgatója, Peter Neumann, aki a párizsi Le Monde tudósítójának nyilatkozott.

(Photo:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez