Látott már jurtát márványtalapzaton?

A nomádok számára rendkívül praktikus, könnyen össze- és szétszerelhető lakóépület a jurta – szól az általános meghatározás. A márvány sem nem könnyű, sem nem könnyen szállítható. Mégis belőle készítenek talapzatot az új óriásjurtának Türkmenisztánban.

Nagy eseményre készülnek a türkmenisztáni Mari városában: ebben a hónapban végre elkészül az új jurta. Az állami hírportál (turkmenistan.gov.tm) tájékoztatása szerint igen impozáns lesz az épület: a 70 méter átmérőjű és 35 méter magas, háromemeletes jurtában 3000-en férnek majd el.

türk3

Nem véletlenül Mariban és éppen az idén húzzák fel az építményt. 2015-ben ugyanis ez a város a Türk Világ Kulturális és Művészeti Fővárosa. Az áprilisban induló építkezésen 250-en dolgoznak éjjel-nappal. A jurtákra jellemző rácsos szerkezetet megpróbálják utánozni az üvegből és alumíniumból készülő ablakokkal.

türk1

A jurtáról egyelőre nem közölt képeket a türkmén média. A közép-ázsiai állam monumentális épületeit ismerve azonban lehet némi elképzelésünk, milyen is lesz az új rendezvényközpont.

türk2

Az állami nyomda például egy könyvalakú létesítményben működik. A fővárosban, Asgabatban van szintén a világ legnagyobb csillaga (3240 négyzetméter, 211 méter magas) és beltéri óriáskereke (47.60 méter magas, 57 méter széles, körülbelül 90 millió dollárba került).

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez