Lézerágyú Irán partjainál

John Williams legismertebb dallamai épp csak elülnek, mikor a birodalmi csillagromboló beúszik a képbe, lézertűzzel árasztva el menekülő prédáját. Amikor gyerekként először láttam a jelenetet, egyszerre éreztem fenyegetőnek és lenyűgözőnek.

Azonban úgy tűnik, nem csak az én fantáziámat ragadta meg: az Egyesült Államok haditengerészete több mint 40 millió dollárt költött egy hajókra szerelhető lézeres fegyverrendszer megtervezésére és kivitelezésére. Azoknak, akik azt gondolták, hogy az ilyesmi a sci-fi filmek világába tartozik, most itt az idő, hogy újragondolják a véleményüket: A US Navy idén ősszel rendszerbe állította az első lézerfegyverét, a Perzsa-öbölben állomásozó USS Ponce fedélzetén.

Az elmúlt hetek nagyjából a rendszer éles teszteléséről szóltak, amiről a haditengerészet a napokban nyilvánosságra is hozott egy videót. Igen, a nagyközönség a történelemben először lehet tanúja annak, ahogy drónokat és motorcsónakokat semmisítenek meg lézerágyúval!

A valóság, mint sok más esetben is, kevésbé látványos, ellenben sokkal ijesztőbb a filmeknél. Nincsenek villódzó színes fény-nyalábok, sem süvöltő kisülések, viszont a fegyver hajszálpontos, és szinte azonnal megsemmisíti az célpontot. És mindezt nevetségesen olcsón: egy lövés költsége kevesebb, mint egy dollár, amit ha összevetünk például egy elterjedten használt Hellfire rakéta 110000 dolláros árcédulájával, könnyű belátni, hogy hamar behozza az árát.

Hogy épp Irán partjaihoz ilyen közel mutatkozik be először az eszköz, nem lehet véletlen: Irán, tengerészeti doktrínája szerint kis hajók, csónakok tucatjaival támadna egy (szigorúan hipotetikus) ellenséges hadihajóra. Olyan taktikával, amiről már több végrehajtott hadgyakorlaton is bebizonyosodott, hogy nincsen rá hatékony válasza az Egyesült Államok haditengerészetének. Ám épp ezek a kisebb hajók a „kedvenc” célpontjai a Ponce új lézerágyújának.

Ha valakinek esetleg még kétsége van afelől, hogy a jövőben élünk, és Darth Vader megérkezésére sem kell már sokáig várni, azoknak itt egy kis áttekintés az utóbbi évek fejleményeiről:

          Az US Airforce 2011 óta több drónpilótát képez, mint vadász- és bombázópilótákat összesen;

          Robotok és saját magukat vezető autók kísérik nehéz terepen a katonákat;

          Boba Fett háti-rakétája is lelépett a filmvászonról és most lenyűgözően látványos mutatványokat hajtanak végre vele.

A lista szinte a végtelenségig folytatható lenne a civil életből hozott példákkal, de a változás sokkal látványosabb a katonai technológiáknál, ahol egyáltalán nem szempont, hogy észrevétlenül és kényelmesen olvadjanak be a megszokott életünkbe. Én a magam részéről hat éves korom óta vágyok egy lézerkardra, ha így mennek tovább a dolgok, előbb-utóbb talán bekerülhet a karácsonyfa alá.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez