Nem vicc: Illegális gazdasági bevándorlókat toloncoltak ki – Szomáliából

A polgárháború sújtotta országban 25 év óta nem volt példa ilyen szigorú intézkedésre.

A szomáliai törvényszék 27 kenyai állampolgárt utasított ki, mert lejárt vízummal tartózkodtak az országban. Emellett pénzbírsággal is sújtották őket. A kenyaiaknak 10 dollárt kell fizetniük minden egyes olyan napért, amit illegálisan töltöttek el Szomáliában. Azt azonban nem tudni, hogy a kitoloncolt kenyaiak mikor érkeztek, és mióta tartózkodnak ott lejárt papírokkal. Mindenesetre a szigorú ítéletet kihirdető törvényszék bírája, Hashi Elmi Noor jelezte, hogy a mostani döntésük figyelmeztetés mindazok számára is, akik engedély nélkül jönnek és dolgoznak Szomáliában.

Bármennyire is hihetetlen, de a 25 éve polgárháborúba süllyedt országba egyre több külföldi jön huzamosabb időre munkát vállalni. Többségük az építőiparban, a vendéglátásban vagy az oktatásban helyezkedik el. A kormányerők és az AMISOM békefenntartók által ellenőrzött városokba ugyanis kezd szép lassan visszatérni az élet és a vállalkozói kedv. A fővárosban egymás után nyílnak az éttermek, kávézók, szórakozóhelyek és szállodák. Az építkezések száma is dinamikusan megnőtt. És ami talán a legfontosabb, hogy egyre több gyermek jár rendes iskolába.

A szakképzett munkaerőből azonban komoly hiány van. Ezért nem véletlen, hogy egyre több külföldi érkezik a szomszédos országokból munkát vállalni.  A biztonsági helyzet ugyanis sokat javult, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ország kilábalt volna a polgárháborúból. A radikális iszlamisták nemrég támadtak meg egy szállodát a fővárosban, ahol külföldiek mellett a szomáliai kormány tagjai is rendszeresen megszállnak. Szomália tehát nem egy életbiztosítás, de sokak számára még mindig megéri a kockázatot, hogy pénzt keressenek.

A szomáliai kormány az évről-évre növekvő külföldiek száma miatt új munkavállalási törvényt vezetett be. Ennek értelmében minden külföldinek érvényes munkavállalói papírokkal kell rendelkeznie. A nemzetközileg is elismert szomáliai vezetés elsősorban a helyiek fiataloknak szeretne munkát teremteni, de a polgárháború miatt tönkrement oktatási rendszer miatt nincsenek szakképzet fiatalok, ezért a munkadók kénytelenek külföldieket alkalmazni. A hatóságok azonban jelezték, hogy a jövőben egyre több ellenőrzésre kell számítani, ezért nem árt meghosszabítani a papírokat, a jogi lépések elkerülése érdekében..

Az NESZ Menekültügyi Főbiztossága pedig azt jelezte, jelentősen megnőtt azoknak a Kenyában  élő szomáliai menekülteknek a száma, akik elhagyták a menekülttábort, és hazatértek. A relatíve békés állapotok sokakat biztatnak arra, hogy otthagyják a túlzsúfolt táborokat, ahol akár húsz évet eltöltöttek, és ismét otthon keressenek megélhetést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez