Így készül a 29 éves (dollár) milliárdos

A módszerre a kijevi ügyészség is kíváncsi, miután a Forbes ukrán kiadásában Szerhij Kurcsenko bevallotta: milliárdos, immár dollárban is. Miből?- tudakolják abban az országban, ahol a lakosság döntő többsége az európai szegénységi küszöb alatt él.

Jelenleg adócsalással (100 millió dollár)  és sikkasztással (180 millió dollár/) gyanúsítják a törekvő ifjú üzletembert Ukrajnában, de a Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy igazán nagy pénzt az illegális gáz- üzlet hozta a konyhára. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy az orosz Gazprom olcsó gázt adott a kiválasztott kedvezményezett üzletembereknek, akik aztán kicsit drágábban adták azt tovább honfitársaiknak. Persze a Gazprom nem ad akárkinek olcsó gázt. Mégis miért kapott belőle az alig ismert ifjú? Mert Viktor Janukovics, Ukrajna akkori elnöke őt ajánlotta orosz barátai figyelemébe.

Putyin orosz elnök kedvelte Janukovicsot, aki inkább a keleti nyitást pártolta, mint az európai uniós irányt. Kijevi vélemény szerint Putyin úgy támogatta Janukovics elnököt, hogy olcsó gázt adott a hozzá közel álló üzletembereknek. Eredetileg Dimitri Firtas nagyvállalkozó volt az orosz gáz-üzlet kedvezményezettje, de az oligarcha nagyobb fába vágta a fejszéjét. Kicsi lett már neki Ukrajna: Indiában, Európában, sőt Amerikában is üzletelt. Ausztriában fogta el a rendőrség, mert az USA hatóságai korrupcióval gyanúsították. Szabadlábra került miután kifizette a 125 millió  eurós óvadékot. Firtas ajánlotta Janukovics elnök bizalmába az ifjú Szerhij Kurcsenkot, aki meg is hálálta ezt a bizalmat. Rossz nyelvek szerint ő volt az elnök pénztárcája. Milliárd dolláros vagyona tehát jelentős részben az elnököt illette, illetve a “családot”, ahogy Ukrajnában Janukovics környezetét hívták. A törekvő ifjú milliárdos mindenesetre vett magának egy bankot és egy futball csapatot: a Metalliszt Harkivot. Minden remekül ment tehát mindaddig, amíg Janukovics meg nem bukott. Akkor aztán a “család” együtt menekült Oroszországba. Sem Janukovics sem Kurcsenko nem nyilatkozott a Reuters-nek a korrupciós ügyekről. A hírügynökség csak Olekszi Janukovicsot, az exelnök legidősebb fiát érte el telefonon. “Alig ismerem Szerhij Kurcsenkot”- mondta a bukott trónörökös, majd lecsapta a telefont.

Mi lesz a 29 éves dollár milliárdossal? Az ügyészség folytatja a vizsgálatot, de kevesen hiszik, hogy Szerhij Kurcsenko megjelenik egyszer Kijevben, és ünnepélyesen bocsánatot kér a kétes körülmények között megszerzett dollár milliárdért. Amerikába nem utazhat be, de okulva Firtas sorsából valószínűleg nem is nagyon törekszik oda. Marad Oroszország, ahol a csökkenő olajárak miatt zuhan a rubel árfolyama. A hatalom pénzszűkében van: lehet, hogy szükség lesz a bukott ukrán elnök “pénztárnokának” támogatására.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez