Hogyan lesz valaki migráns gyerekkatonából jogi doktor?

Deng Thiak Adut tizenöt éves korában nem tudott írni és olvasni, igazából egyetlen dologhoz értett, profin tudott embert ölni. Nem sok esélyt adtak volna neki egy fejlett társadalomban – de mégis sikersztori lett belőle.

Szudán déli részén született, hatéves korában rabolták el családjától. Harminchárom napon át kellett gyalogolnia a lázadókkal. Etiópiába hurcolták. Ott képezték ki gyerekkatonának. Hat éven át harcolt, ölt embereket.

12 éves volt, amikor golyót kapott a hátába. Nagyon elege lett a háborúból. Sikerült embercsempészek segítségével Kenyába kerülnie, onnan pedig 15 évesen eljutott menekültként Ausztráliába. (Ausztrália ekkor még fogadott be menekülteket.)  Mivel semmihez nem értett, és pénze sem volt, évekig egy autóban lakott, és a legpocsékabb munkákat vállalta el. De közben, autodidakta módon, nem csak írni-olvasni tanult meg: eljárt a könyvtárba is, és letette az általános és középiskolai vizsgákat. 2005-ben, alig hat évvel később, már egyetemre járt, nappalira, ösztöndíjasként. Most védőügyvédként dolgozik Sydneyben.  Egyeteme igen büszke rá, és, hogy oszlassa a menekültekkel szembeni előítéleteket, egy kis filmet is készített kiemelkedő hallgatójáról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez