Egy puccsista tábornok is bejelentkezett az elnöki székért Nigériában

Megvan az első komoly kihívója Goodluck Jonathan nigériai elnöknek, miután a legnagyobb nigériai ellenzéki párt bejelentette, hogy Muhammad Buhari nyugalmazott tábornokot indítja a 2015-ben esedékes elnökválasztáson.

Az ellenzéki APC lagosi kongresszusán Muhammad Buhari volt tábornokot választották meg a párt elnökjelöltjévé. A tábornok 3430 szavazattal toronymagasan végzett az első helyen. A második Atiku Abubakar volt alelnök lett, aki a 8000 ezer leadott szavazatból csupán 954-et tudott megszerezni. A 71 éves Buhari most fog negyedszerre versenybe szállni az elnöki székért. A veterán politikus a legutóbbi választáson második helyen végzett Goodluck Jonathan elnökmögött. Választási veresége akkor hatalmas felháborodást váltott ki Észak-Nigériában, ahol több száz halálos áldozattal járó zavargások törtek ki.

Elemzők szerint Buhari az első számú kihívója Goodluck Jonathan elnöknek, akinek a népszerűsége és támogatottsága  csökkent az elmúlt négy évben. Buhari a párt kongresszusán megígérte, hogy megválasztása esetén elsődleges feladatának fogja tekinteni az ország biztonsági helyzetének helyreállítását, a mindent behálózó korrupció felszámolását és a gazdasági problémák tartós megoldását.

A 71 éves Buhari Észak-Nigériából származik és az iszlám vallású Fulani törzs tagja, amely az egyik legnagyobb népcsoport az országban. 1983-ban  katonai puccsal ragadta magához a hatalmat Nigériában, de két évvel rá távozni kellett, miután Ibrahim Babangida tábornok szintén egy puccsal megbuktatta. Buhari az egyik legellentmondásosabb politikus az országban. 1983-as hatalomra kerülésekor katonai diktatúrát vezetett be. Jelentősen korlátozta a szabadságjogokat, politikai ellenfeleit, illetve bírálóit börtönbe vetette. Az ő nevéhez fűződik a nigériai titkosrendőrség létrehozása is, amely rettegésben tartotta és ellenőrizte a civil lakosságot. Gazdasági reformjaival pedig komoly károkat oozott. Intézkedései miatt külföldi cégek vonultak ki, ami miatt rengeteg ember veszítette el a munkáját. Elnöksége alatt drasztikusan nőttek az árak és sokat romlott az emberek életszínvonala is. Ennek ellenére  még mindig sokan támogatják, amiért elnöksége idején határozottan fellépett a korrupció ellen annak ellenére, hogy maga sem volt a “tisztakezűség” mintaképe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez