Tényleg nemet vált Európa legöregebb fája?

Sokan azt sem tudják, hogy a fáknak is van nemük. Az viszont még a tudósokat is meglepte, amit most tapasztaltak Európa legidősebb fájánál.

A körülbelül 5 ezer éves tiszafa Edinburgh-ban áll, a királyi botanikus kertben. És azzal okozott meglepetést, hogy egyik felső ágán bogyókat kezdett termelni. A terméseket leszedték, konzerválják és vizsgálják őket. Mert hogy a fa ezidáig egyértelműen hímnemű volt, a mostani viselkedése azonban nőnemű fajtatársaiéra hasonlít.

Jóllehet több fafajta, így például a kőris rendszeresen vált nemet, a tiszafánál (taxus baccata) ez rendkívül ritka. És hogy miért történik, az egyelőre nem világos a tudósok előtt – mondja a Huffington Post-nak a botanikus kert munkatársa, Dr. Max Coleman. Arra gyanakszanak, hogy a dolognak köze van ahhoz a biológiai kódhoz, hogy maximalizálni kell a szaporodás esélyeit, de szerintük környezeti veszélyekre is válaszolhat ezzel a fa, esetleg a korához lehet köze a váltásnak, de az is lehet, hogy pusztán véletlenről van szó.

Bizonyos fák huzamosabb ideig képesek arra, hogy egyszerre kétneműek legyenek, lehet, hogy az 5 ezer éves tiszafa is egy ilyen periódusába lépett. A hírre a botanikus kert egyik női látogatója is jelentkezett: azt mondja, ő már 1996-ban észrevett egy női ágat a szóban forgó fán, ami feltehetőleg azt bizonyítja, hogy a Fortingall néven ismert tiszafa egyik ága már 20 éve nőnemű lehet, miközben maga a fa továbbra is hímnemű.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez