Kijutottál a börtönből? Kint maradni nehezebb lesz

Az Egyesült Államokban komoly probléma az emberek bebörtönzése és az intézmények túlzsúfoltsága. Megfelelő anyagi háttér nélkül elég valószínű, hogy összecsapnak a hullámok a fejünk felett. Mi van azokkal, akik végigcsinálják a sokszor több éves börtönbüntetést, és arra vágynak, hogy új életet kezdjenek? A dolguk nehezebb, mint gondolnánk.

Ha máshonnan nem, hát tőlünk biztosan hallottak már John Oliverről. A közismert brit férfi egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban, amióta hetente megjelenik egyszemélyes műsorával, a Last Week Tonight-al. Oliver általában kényes társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, de ült már le Edward Snowdennel is beszélgetni.

Miután több alkalommal is foglalkozott az amerikai jogrendszerrel és a börtönbüntetésekkel, most arra kereste a választ, hogy vajon milyen nehézségekkel néz szembe az, aki éppen most szabadul. Az eredmények természetesen lehangolóak.

Miután sikerül elhagyni egy adott büntetés-végrehajtási intézetet, az ember könnyen elveszettnek érezheti magát. Ehhez pedig hozzáad az a rengeteg nehezítés, amit az állam rak elénk. A legtöbb esetben néhány dollárral indítanak útnak a világ felé, ahol sokszor támogatásokat sem kaphatnak a börtönviselt emberek, nem is beszélve arról, hogy alig találni olyan munkát, ahol egyáltalán számításba veszik a priuszos egyéneket. Így pedig a szabadultak nagyjából fele vissza is kerül oda, ahonnan jött.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez