Waterworld: Hongkong és Sanghaj víz alá kerülhet

Hongkong és Sanghaj víz alá kerülhet, ha a hőmérséklet további 4 Celsius fokkal emelkedik a földön. Ilyen forgatókönyv esetében Kína lenne a legsúlyosabban érintett- derül ki egy tanulmányból.

Sanghaj, Mumbai, New York és más városok a víz alá kerülhetnek, még akkor is, ha a közelgő klímacsúcs korlátozza is a globális felmelegedést két Celsius fokra- számolt be egy tudós.

A föld hőmérsékletének 2 fokos emelkedése olyan földterületeket árasztana el, ahol jelenleg 280 millió ember él, miközben 4 fokos emelkedés több mint 600 millió ember lakóhelyét öntené el a víz- derült ki egy tanulmányból vasárnap. Kína lenne a nemzetek által a legsúlyosabban érintett terület a 4 fokos emelkedés esetében, Hongkong nagy része például víz alá kerülne- írja a south China Morning Post.

„A két Celsius fokos emelkedés hosszú távú, egzisztenciális veszélyt jelent sok tengerparti városra és régióra”- mondta Ben Strauss, a Klíma Központ éghajlati hatásaival és tengerszinttel foglalkozó kutatócsoport alelnöke.

Ma mintegy 145 millió ember él a kínai városokban a part menti területeken, melyeket végül a hőmérséklet-emelkedés miatt víz önt majd el- állapította meg egy tanulmány. Tíz teljesen elpusztuló metropolisz közül négy Kínában van: Sanhaj, Tiencsin, Hongkong és Tajcsou.

India, Vietnam és Banglades sem lenne jobb helyzetben. Mindent egybevetve, Ázsia ad otthont a emiatt veszélyeztetett lakosság 75%-ának a világon. Harmincnégy millió ember Japánban, 25 millió az Egyesült Államokban, 20 millió a Fülöp-szigeteken, 19 millió Egyiptomban és 16 millió Brazíliában szintén veszélyes zónában él.

Két külön világ képzelhető el 2 és 4 fok emelkedés esetében. A tengerszint-emelkedés 2 fok esetében 4,7 méter, 4 fok esetében csaknem kétszerese, ami azt jelenti, hogy a kár is kétszeresére emelkedik-derül ki a tanulmányból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez