Amerikai kiképzőket lőtt agyon egy jordán rendőr

Rendőrtiszt nyitott tüzet egy amerikaiak által támogatott rendőrkiképző központban Amman külvárosában.

Két amerikai és egy dél-afrikai kiképzőt, valamint egy jordán tolmácsot és egy rendőrt lőtt agyon, mielőtt vele is végeztek volna. Két-két másik amerikait, illetve jordánt is megsebesített – közölte az Egyesült Államok ammani nagykövetsége. Obama amerikai elnök nagyon komolyan veszi a támadást, Abdullah jordán király meglátogatta a sérülteket a kórházban.

Az amerikaiak által alapított nemzetközi rendőrkiképző központban főként iraki és palesztin rendőröket oktatnak, a munkát amerikai és máshonnét jött civil szakértők segítik. Hogy politikai vagy személyes indíték áll-e a támadás mögött, azt még vizsgálják.

A létesítményt még 2003-ban hozták létre amerikai pénzből, eredetileg iraki rendőrtisztek kiképzésére az amerikaiak iraki inváziója után. A nyolchetes kurzusokat azóta több mint 50 ezren végezték el, köztük több ezer palesztin Ciszjordániából. Az idén bejelentették: azt tervezik, hogy egykori líbiai lázadókat is bevonnak a képzésbe.

A merénylő a jordániai rendőrség egyik századosa volt, aki a kiképzők egyik vezetőjeként dolgozott a központban – tudta meg jordán biztonsági forrásokból a Reuters.

A BBC közel-keleti tudósítója arra emlékeztet, hogy a Jordán Királyság erősen nyugatbarát irányzatot képvisel a viharos térségben, olyan országokkal tart például közös hadgyakorlatokat, mint az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia, és szilárdan támogatja az Iszlám Állam elleni, amerikai vezetésű koalíciót. Ha nem találnak más motivációt a lövöldözésre, akkor úgy tekintik, mint szolidaritási aktust a Közel-Keleten működő militáns csoportokkal – mondja Kevin Connolly.

A támadás annak a terrorakciónak a 10. évfordulóján történt, amit az al-Kaida iraki szárnya követett el három ammani hotel ellen. A 2005-ös robbantásoknak több mint 50 halálos áldozatuk volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez