Miért nem jó ötlet uniós segéllyel visszafordítani a menekültáradatot?

Milliók menekülnek a konfliktusos területekről Afrikában – derül ki az ENSZ legfrissebb adataiból. A brit konzervatív vasárnapi lap, a The Sunday Telegraph értesülései szerint jelentős pénzügyi segéllyel fordítaná vissza a folyamatot az Európai Unió. Nem ért ezzel egyet a Magyar Afrika Társaság elnöke, Balogh Sándor. Az okokat az M1 ma reggeli műsorában fejtegette.

Kongóból 3,3, Dél-Szudánból 2,4, Nigériából 2,2, Szomáliából 1 millióan, Eritreából 320, Burundiból 210 ezren menekültek el – mutatta a térképet az M1 ma reggeli műsora. Az ENSZ új adatai szintén milliósra becsülik a menekültek számát. Balogh Sándor viszont ezzel vitatkozott. A Magyar Afrika Társaság elnöke szerint az idei év első 8 hónapjában csupán 60.000 afrikai menekült érkezett Európába, a többiek a kontinensen belül próbálnak új, élhetőbb helyet keresni.

Az Európai Unió esetleges segélyezési programjával sem értett egyet. Szerinte ezek a pénzösszegek ugyan célba érnek, a helyi kormányok meg-megcsapolják őket. Komolyabb problémát jelent ebből a szempontból a tervezés hiánya. Könnyen előfordul ugyanis, hogy például az aratás előtt egy hónappal érkező segély miatt a helyiek nem takarítják be a termést. Mivel Afrikában viszonylag könnyű élelmet találni, nem különösebben terveznek előre, nem raktároznak, és így értékes dolgok mehetnek pocsékba.

Bár Afrikában nagy a szegénység és sokan napi fél, vagy egy dollárból élnek, van ok a reményre. Balogh Sándor szerint növekszik az afrikai középosztály aránya, számukat 300-500 millióra becsülte. Az ő vásárlóerejük talán fordíthat a nehéz gazdasági helyzeten.

Nézze meg a teljes beszélgetést:

Kép: Illegális afrikai bevándorlók (Wikipedia)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez