Elismerte vereségét a mianmari junta

Elsöprő győzelmet aratva, a kormányalakításhoz elegendő mandátumot szerzett a mianmari parlamentben a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) a 25 éve először megtartott szabad parlamenti választáson – közölték a párt illetékesei hétfőn.

A választási bizottság egyelőre csak az ország legnagyobb városában, Rangunban összesítette szavazatokat tette közzé. Eszerint mind a 12 ranguni parlamenti mandátumot az NLD nyerte.

Szú Kji pártjának saját összesítése szerint az NLD a képviselői helyek több mint hetven százalékát tudhatja magáénak, ami több a kormányalakításhoz szükséges kétharmados többségnél. A párt a képviselői mandátumok több mint kilencven százalékát nyerte el az ország középső, sűrűn lakott területén.

A mianmari junta visszavonult tábornokait tömörítő, kormányzó Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártja (USDP) elismerte választási vereségét. “Vereséget szenvedtünk. Ki kell derítenünk a vereség okát, de fenntartások nélkül elfogadjuk az eredményeket” – mondta Htaj Oo, a kormánypárt ügyvezető elnöke. Vin Htein, az NLD szóvivője úgy fogalmazott, hogy az USDP-nek akkor is el kell fogadnia a választási eredményeket, ha nem akarja.

A voksoláson több mint 90 párt 6000 jelöltje indult. A választási bizottság közlése szerint rendkívül magas, mintegy 80 százalékos volt a részvétel.

Mianmarban 25 éve először tartottak szabad parlamenti választást. A választási rendszer szerint a parlamenti helyek negyede a mianmari katonai kormányzat hivatalos, négy évvel ezelőtti feloszlatása ellenére továbbra is a hadsereg tagjai számára van fenntartva, őket nem kell megválasztani. Az NLD-nek és szövetségeseinek a választott helyek kétharmadát kell megszerezniük ahhoz, hogy kormányt tudjanak alakítani, bár az alkotmányt így sem tudják majd megváltoztatni, mert ehhez háromnegyedes többség kell.

A vasárnapi választást a négy éve kezdődött demokratikus átmenet próbájának tekintették megfigyelők. Az NLD elsöprő győzelme ellenére továbbra is jelentős lesz a hadsereg politikai befolyása a számára garantált minisztériumi kulcspozíciók révén, a legfontosabb vállalatok ellenőrzése miatt pedig a gazdaságot is a kezében tarthatja. Az alkotmány ráadásul lehetővé teszi, hogy a hadsereg bizonyos feltételek mellett újra átvegye a hatalmat.

A választás tétje a parlament összetételén kívül az új államfő személye is, akit a törvényhozás néhány hónap múlva választ meg. A NLD által közzétett adatokból ítélve az ellenzéki párt megszerzi az államfői tisztséget is.

Aung Szan Szú Kji, aki a juntától örökölt alkotmány értelmében azonban nem indulhat az elnökválasztáson, kijelentette: az NLD győzelme esetén “az elnök fölött” fog állni. Az alkotmány szerint nem lehet sem elnök, sem alelnök az, akinek a házastársa vagy gyereke külföldi állampolgár (Szú Kji férje és két gyereke brit állampolgár).

Kép: Aung Szan Szú Kji (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez