Ki tud többet Putyin lányáról – a Reuters, vagy a Kreml?

Komoly akadémiai és táncos karrier, két milliárd dollárnyi energetikai részvény, franciaországi villa – tulajdonította mindezt az orosz elnök kisebbik lányának a Reuters tegnapi tényfeltáró cikke. Mára már az ellenzék és a Kreml is megszólalt az ügy kapcsán.

Vlagyimir Putyinnak két lánya született feleségétől az 1980-as években: Maria és Jekatyerina. Nem nagyon szerepelnek a nyilvánosság előtt és édesapjuk sem büszkélkedik hangosan gyermekeivel. Pár hónapja egy újságírói kérdésre annyit elárult, hogy mindketten Moszkvában élnek és heti egyszer-kétszer találkozik velük.

Jekatyerinát azért sem egyszerű megtalálni, mert nagymamájától örökölt „álnéven”, Katyerina Tyihonova, éli mindennapjait. Ezt Andrej Akimov a Gazprombank igazgató-helyettese árulta el a Reuters hírügynökségnek, amely tegnap közölt cikket Putyin kisebbik lányáról.

lányok2

Ez alapján igen elfoglaltnak tűnik a mindössze 29 éves nő. Először is rendszeresen publikál tudományos értekezéseket gyógyszerész és űrkutatási témában a Moszkvai Állami Egyetem rektorával, Viktor Szadovnyicsijjel. Vezet különböző egyetemi projekteket (NIDF, NIRC, Innopraktika), amelyeknek milliós szerződéseket szerez meg. Sportol is, akrobatikus rock and roll táncosként partnerével ötödikek lettek a svájci világbajnokságon 2013-ban. Emellett két ilyen országos szervezetnek is elnöke.

Magánélete is szépen halad. Férje Kirill Samalov, aki Vlagyimir Putyin régi barátjának, Nyikolaj Samalovnak a fia. Ő egyébként részvényese a Rosszija Banknak, amelyre az orosz elit tagjai bízzák a pénzüket. Körülbelül 2 milliárd dollárra becsüli a fiatal pár energetikai részvényeit a Reuters. Illetve egy több mint három millió dollárt érő villájuk is van Franciaországban.

lányok1

Katyerina Tyihonova dolgaival valójában az orosz elit második generációjának alakulására próbált rámutatni a cikk. A Vlagyimir Putyin körül csoportosuló barátokból és munkatársakból álló gazdag és befolyásos réteg gyermekei már túl vannak a szárnybontogatáson. A korai harmincasok mára nemcsak erősen kihasználták apuka és anyuka kapcsolatait, de saját hálójukat is eredményesen szövögetik. Ezt a véleményt erősítette az orosz ellenzék egyik legismertebb alakja, Alekszej Navalnij is, aki egyfajta neofeudalizmusnak nevezte a rendszert.

Sokan csodálkoznak a Reuters írása miatt – számol be az orosz sajtó. Mindenekelőtt a Putyin lányának álnevét eláruló Andrej Akimov. A Gazprombank sajtóosztálya közölte, hogy a jelenleg Kínában tartózkodó igazgató-helyettes nagyon meglepődött a cikket olvasva, és hogy nem adott ki ilyen információt.

A Kreml részéről az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov szólalt meg az üggyel kapcsolatban. A TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint cáfolta, hogy az Innopraktikát vezető Katyerina Tyihonova Putyin lánya volna. További részleteket pedig azért nem árult el főnöke gyermekéről, mert „ez nincs benne a munkaköri leírásomban.”

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez