Hollandiában így kezelnek egy drogproblémát

Úgy tűnik, hogy az egész világ kezd lassan elfordulni a múlt század büntetésen és megfélemlítésen alapuló drogpolitikájától. Példa erre a legalizáció egyes amerikai államokban, vagy az egyre inkább az ártalomcsökkentés felé hajló intézkedések. Hollandia azonban fényévekkel jár mindenki előtt, ennek ékes bizonyítéka az alábbi videó is.

A videó lényege, hogy csökkentse a negatív kimenetelű droghasználatok számát, tehát az ártalomcsökkentés. Ez a hozzáállás elfogadja azt a tényt, hogy az emberek használni fognak különböző kábítószereket, így a legmegfelelőbb intézkedés az ezzel járó rizikó csökkentése.

Ahogyan azt a videóban is láthatjuk, Amszterdam utcáin elszaporodtak a hamis kokainnal kereskedő dílerek. Az anyagok, amiket árulnak, a legtöbbször heroint tartalmaznak, ami jelentősen növeli a túladagolás kockázatát. Így aztán rengeteg helyen figyelmeztetik az embereket, illetve – annak ellenére, hogy a kokain (és a heroin) illegális Hollandiában – olcsó drogteszteket árulnak, hogy mindenki könnyen hozzájuthasson az esetenként életmentő ellenőrzéshez.

Mindehhez pedig a végén garantálják, hogy amennyiben egészségügyi ellátásra szorulunk egy illegális anyag okozta hatások miatt, úgy nem kell aggódnunk: nem fogják értesíteni a rendőrséget.

Az ilyesfajta drogpolitika az adatok alapján hatásosnak bizonyult a korábbi, büntetéssel fenyegető, a felhasználót üldöző hozzáállással szemben.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez