Helyszínek és szemtanúk: a párizsi terrortámadások

Szükségállapot van Franciaországban a késő esti párizsi terrortámadások után, a határokat lezárták. Zsúfolt stadion, éttermek, rockkoncert: több mint 120 halott és 2000 sebesült. Az egész világ elítéli a barbár mészárlást.

Párizsban 1500 katonát vezényeltek az utcákra, erősítették a rendőri jelenlétet a francia főváros történetének legsúlyosabb terrortámadása után. Az embereket arra kérték, hogy ma maradjanak otthon, a legtöbb létesítmény ma ki sem nyit.

Összesen hat különböző támadást követtek el a merénylők. Ötöt Párizs 10. és 11. kerületében, ahol bárokban és vendéglőkben lövöldöztek, és a Bataclan koncertközpontot rohanták le, ahol az amerikai Eagles of Death Metal  adott koncertet. A város északi részén robbantásos merénylet volt a nemzeti stadionnál, a Stade de France-nál, ahol éppen a francia fociválogatott játszott a némettel, és a nézők között ott volt Francois Hollande elnök is. A meccset a helyszínen 80 ezren nézték, és sok millióan a tévék előtt. A robbantások, legkevesebb kettő, a stadionon kívül voltak: az első után az államfőt kimenekítették. A három támadó önmagát robbantotta föl.

A Bataclannál gépfegyverrel lövöldöztek a támadók, akik túszokat is ejtettek. Ott haltak meg a legtöbben, 80-an. A túlélők egyike, Pierre Janaszak rádióbemondó azt mondta az AFP-nek: a támadók szünet nélkül lőttek, vér borított mindent, mindenki sikítozott, próbált menekülni.

Hallotta az egyik túszejtőt, amint azt mondta a foglyainak, hogy ez az elnökötök, Hollande hibája, nem kellett volna beavatkoznia Szíriában.

Amikor egy órán belül a rendőrök megrohamozták a létesítményt, három támadó felrobbantotta magát, a negyediket a rendőrök lőtték le.

Julien Pierce, a Europe 1 rádió munkatársa is ott volt a Bataclanban, amikor a lövöldözés elkezdődött. “Több fegyveres jött be a terembe. Ketten vagy hárman, maszk nélkül, valamivel, ami leginkább Kalasnyikovnak látszott. Vakon kezdtek lövöldözni a tömegbe. 10-15 percig tartott… Pánik tört ki. A fegyveresek legalább háromszor újratöltöttek. Nagyon fiatalok voltak. Holttestek hevertek mindenütt.”

A Le Carillon bárban, a Le Petit Cambodge, a Le Belle Equipe és a La Casa Nostra éttermekben lövöldözés volt. Ben Grant a feleségével együtt volt a bárban, amikor a lövések eldördültek. Hat vagy hét holttestet látott a padlón, azt mondták nekik, hogy kocsikból jönnek a lövések. Ők a bár hátsó részén ültek, azt látták csak, hogy emberek esnek le a földre. Egy asztal alá bújtak, hogy megvédje őket. A kambodzsai étteremben az egyik túlélő arról számolt be, hogy fél percen át hallatszott a lövések zaja, először azt hitték, tüzijáték van – írja a BBC honlapja.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett azzal, hogy ő állna a párizsi merényletek hátterében. Az összesen nyolc támadóból hét önmagát robbantotta fl, a nyolcadikkal a rendőrök végeztek. Ami Párizsban történt az elmúlt éjjel, az Európa legrosszabb rémálma. A biztonsági szolgálatok már régóta tartottak ilyentől: összehangolt, guruló akciók automata fegyverekkel és öngyilkos merénylőkkel egy nagy európai város szívében, különböző, zsúfolt létesítmények ellen.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez