Miért csak a párizsi merényleteknél aktiválta a Facebook a Safety Check-et?

A Facebook a közelmúltban mutatta be a Safety Check nevű kiegészítő alkalmazását, melynek lényege, hogy amennyiben valamilyen tragédia történik, mely emberáldozatokat követel, a közelben lévők jelezhetik ismerőseiknek, hogy ők rendben vannak.

Ezt használhatták azok is, akik pénteken Párizsban vagy a közelben voltak. Az emberekben azonban felötlött a kérdés, hogy vajon miért nem volt aktiválva a funkció korábbi, hasonló terrortámadásoknál. Például a csupán egy nappal korábban történt bejrúti öngyilkos robbantásoknál, amely során több mint negyvenen vesztették életüket. Talán a Facebook számára fontosabb a nyugati társadalmak biztonsága és annak jelentése, mint a világ többi része?

Természetesen az amerikai óriáscég nem hagyta kommentár nélkül az ügyet. Alex Shultz, a Facebook növekedésért felelős alelnöke elmondta: egyszerűen annyi történt, hogy a funkciót eredetileg természeti katasztrófák esetére fejlesztették ki. A mostani, párizsi tragédia pedig az első terrorcselekmény volt, ahol aktiválták.

“Mindig van egy első alkalom. Még az olyan érzékeny és komplex esetekben is, mint a mostaniak. Nekünk ez Párizs volt” – mondta el Shultz.

Hozzátette, hogy egyszerűen más a helyzet az olyan térségekben, ahol sokkal gyakoribbak az erőszakos cselekedetek. Sőt, ha valahol háború tombol, akkor a Safety Check nem is igazán állja meg a helyét, hiszen nincs konkrét kezdete és vége egy-egy fenyegetésnek, így aztán nincs is olyan, amikor valaki teljesen “biztonságban” van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez