Guantanamói foglyokat fogadnak be az Emírségekben

Az Egyesült Arab Emírségek most először vállalta volt guantánamói foglyok befogadását.

Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy szabadon engedte és az Egyesült Arab Emírségekbe küldte a guantánamói amerikai börtön öt jemeni foglyát, miután az öböl menti arab állam magára vállalta a letelepítésüket.

A Pentagon közlése szerint a lépéssel 107-re csökkent a Kuba szigetén működtetett amerikai börtöntábor foglyainak száma. A hét végén szabadon engedett öt férfi mindegyike több mint 13 évet raboskodott a 2001-es Egyesült Államok elleni terrortámadások nyomán létesített guantánamói börtönben, s áttelepítésükre azután kerülhetett sor, hogy az amerikai hatóságok megállapították, többé nem jelentenek veszélyt.

Eredetileg ellenséges harcosokként fogták őket el, de egyikük ellen sem emeltek vádat. Szabadon engedésüket állítólag az hátráltatta, hogy az Egyesült Államok nem akarta hazaküldeni őket a polgárháború dúlta Jemenbe, így keresni kellett egy másik országot, amely befogadja őket.

Az Egyesült Arab Emírségek most először vállalta volt guantánamói foglyok befogadását. A guantánamói börtönt éles bírálatok érték jogvédők részéről, mivel ott jelentések szerint tiltott módszerekkel vallatták, nem hagyták aludni, szélsőséges hőmérsékleten tartották, hangos zenével zaklatták, vízbefojtásos módszerrel kínozták a rabokat.

Barack Obama amerikai elnök első, 2008-as elnökválasztási kampányában azt az ígéretet tette, hogy megválasztása után bezáratja a guantánamói létesítményt. Ugyanakkor az ennek érdekében tett lépések – elsősorban a kongresszus ellenkezése miatt – a vártnál jóval lassabb ütemben haladnak.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez