78 idős nőt mészárolt le az Iszlám Állam

Két tömegsírt tártak fel kurd harcosok Észak-Irakban, nem messze a szíriai határtól.

A tömegsírokat Sindzsár településtől körülbelül 15 km-re tárták fel az Iszlám Állam ellen harcoló kurd fegyveresek. Az első sírban 78 idős asszony, míg a másodikban 60 férfi és gyermek holttestét fedezték fel. A település és környéke több mint egy évig volt a radikális iszlamista terrorszervezet ellenőrzése alatt. Az Iszlám Állam harcosait egy hete űzték ki Szindzsárból a kurdok, miután átfogó offenzívát indítottak ellenük.

A sírok részletes átvizsgálására azonban még várni kell. A várost és környékét ugyanis elaknásították a megfutamodott radikális iszlamisták, ezért előbb ezeket a robbanószerkezeteket kell hatástalanítani. A környék megtisztítása azonban hosszú időt vehet igénybe. A terroristák ugyanis főként házilag összerakott pokolgépeket rejtettek el a romok között. Ezeket a szerkezeteket ezért roppant nehéz hatástalanítani, mert teljesen kiszámíthatatlan a működésük.

Az észak-iraki települést még 2014-ben foglalták el az Iszlám Állam harcosai. Az itt élő emberek többsége a jazidi vallási csoporthoz tartozott. A terroristák a jazidi nők többségét megerőszakolták és rabszolgaságba kényszerítették. A férfiakat és idős asszonyokat pedig kivégezték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez