Washington lesz a következő – új videóban fenyegetőzik az ISIS

Minden ország, amely részt vesz az Iszlám Állam elleni légicsapásokban, osztozni fog a franciák sorsában – közli legújabb, hátborzongató videójában az Iszlám Állam. És meg is nevezi a következő célpontját: az Egyesült Államok fővárosát.

A ma közzétett videó a 129 áldozatot követelt párizsi merényletek képeivel indul. Az üzenetet egy terepruhás, turbános férfi olvassa fel, akit a felvételen Al Ghareeb, az algériaiként neveznek meg.

“Azt mondjuk az államoknak, akik a keresztes hadjáratban részt vesznek, hogy ugyanolyan nap jön rájuk is, mint Franciaországra, ahogy lecsaptunk a franciák szívére, Párizsra, úgy fogunk lecsapni Amerikára, annak központjában, Washingtonban.”

De Európát is újabb támadásokkal fenyegeti a videó. “Azt mondjuk az európaiaknak, hogy jövünk, taposóaknákkal és robbanószerekkel, robbanóövekkel és hangtompítókkal, és nem tudtok megállítani bennünket, mert ma sokkal erősebbek vagyunk, mint eddig voltunk.”

Az ISIS egyik oldalán közzétett videó eredetiségét egyelőre nem tudták megerősíteni a szakértők. Készítői azt állítják, hogy a felvétel az Iszlám Állam fegyvereseinek munkája Szalahuddin tartományból, Bagdadtól északra.

A francia kormány a párizsi támadásokat háborús cselekedetnek minősítette, és közölte: nem hagy fel az ISIS elleni légicsapásaival Szíriában és Irakban. Vasárnap a francia harci gépek eddigi legnagyobb támadásukat hajtották végre Rakka, az iszlámisták legjelentősebb szíriai bástyája ellen, az amerikai erőkkel együttműködve. Otthon pedig országszerte feltételezett iszlamisták otthonain ütöttek rajta a francia rendőrök.

A videón megjelenik egy második férfi is, “Al Karrar, az iraki”. Ő, nyilvánvalóan a Szíria sorsáról folyó nemzetközi egyeztetésre utalva, azt üzeni Francois Hollande francia elnöknek, hogy lövészárkokban fognak tárgyalni vele, nem szállodákban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez