A titokzatos hős, aki ezrek életét mentette meg Párizsban – hoax

A interneten hihetetlen sebességgel terjed egy történet. Elsősorban indignálódott muszlimok, és az “alternatív világmagyarázatok” iránt fogékony európaiak osztják meg. A lényege, hogy egy bizonyos Zouheir nevű muszlim fiatalember akadályozta meg, hogy múlt pénteken Párizsban az első terrorista belépjen a stadionba, de róla egy szót sem szól a mainstream média. Akár igaz is lehetne a történet, de nem az.

Mint minden jól sikerült hoax, a Zouheir történet is a valóság magvait hordozza magában.

– A stadion minden valószínűség szerint a merényletsorozat fő színhelye lett volna. ott volt az elnök, és ott volt a legtöbb ember. És tényleg sikertelen volt, a nagy ijedelmen kívül nem volt sok veszteség. A négy halott közül hárman maguk a merénylők voltak.

– Minden valószínűség szerint (a vizsgálat pontos eredményeit még nem ismerjük) a stadion biztonsági személyzetének volt szerepe abban, hogy végül az első merénylő is – akinek volt jegye a mérkőzésre  – odakint robbantotta fel magát. (Valószínűleg a tervek szerint neki be kellett volna jutni, bent robbantani, a másik kettő pedig a kimenekülő tömegben robbantotta volna fel  magát.) Az eddigi hivatalos információ annyit mond, hogy “miután észlelték, hogy robbanó öv van rajta, felrobbantotta magát.”

–  Ismervén Párizst a stadion biztonsági személyzete többségében bizonnyal “migrációs hátterű” dolgozókból áll, akik között, tekintve  a “migrációs hátterű”  egyének vallási eloszlását Franciaországban, bizonnyal többségben vannak azok, akiknek legalább ősei valamikor gyakorolták az iszlámot.

Tehát a történetnek van valami köze a valósághoz, és valóban voltak olyan – migrációs hátterű – egyének, akik most is, akárcsak a korábbi támadások esetén – igyekeztek segíteni, m,enteni, védeni a körülöttük állókat. Az egyik megtámadott étteremben például egy Safer nevű minden bizonnyal arab származűsú pincér vitte a pincébe a golyózáporban a sebesülteket.

Zouheir legendája azonban legenda. Egy hasonló hoaxokat feldolgozó amerikai oldal kutatta fel, hogy mit is tudunk, és hogyan terjedt el a hír. Valóban számos híroldal dolgozta fel a történetet – ahonnan aztán az internetes mémgyárak átvették immár a rosszalló felhangokkal kiegészítve. Az összes híroldal azonban egyetlen forrásra megy vissza  – a Wall Street Journal helyszíni tudósítójának beszámolójára.  Azonban ő is arról ír, hogy Zouheir  JELEZTE, hogy mi történt a stadionkapunál.  Tehát az sem biztos, hogy ő egyáltalán ott volt, vagy egyáltalán a biztonsági személyzethez tartozott. Egy szintén a helyszínen tartózkodó szaúdi újságíró is kimondottan ilyen pontosítást fűzött vegy Twitter-üzenetben a történethez.

Tehát Zouheir, akárki is volt ő, koránt sem biztos, hogy  részt vette a stadion megvédésében. És  azt sem írják le róla sehol, hogy muszlim lenne. Neve kétségtelenül arabos hangzású, de sem származása, sem vallása nem derül ki sehonnan. Bár ez tulajdonképpen mindegy is – hiszen a muszlimok, ahogy arra sem determinálja őket származásuk, hogy terroristák legyenek, úgy nem is nagyobb, vagy kisebb arányban hősök, mint bárki más. A szándék persze – az ilyen mémek mögött – érthető: aki elküldi szeretne rámutatni arra, hogy a sztereotípiák, amelyek a muszlimokat kárhoztatják a terrorért, vagy összekapcsolják a terrort a migrációval, károsak.  De a hoaxok is azok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez