41 nap után sikerült kimenteni az aranybányászokat a föld alól

A tanzániai mentőegységeknek öt bányászt sikerült élve kimenteniük egy beomlott aranybányából, 12 társukat azonban továbbra is keresik, de félő, hogy ők már nem élték túl a szerencsétlenséget.

Az öt túlélő 41 napig tartózkodott a föld alatt. Ez idő alatt rovarokat, gyökereket, csótányokat és békákat, illetve földet fogyasztottak. Jelenleg kórházban ápolják őket. Az orvosok jelezték, hogy az öt férfi rendkívül kimerült és nagyon legyengült, ezért hetekbe telhet, mire felépülnek.

A föld alatt rekedt bányászok utáni kutatást egyébként már hetek óta feladták a a helyiek. Eszközeik sem voltak arra, hogy a keresést folytatni tudják. Az egyik közeli bányában dolgozó munkások azonban pár napja jelezték, hogy segélykiáltásokat hallottak a föld alatt, ekkor értesítették újra a mentőket. Végül nagy nehezen sikerült a bányászokat a föld felszínére hozni, körülbelül 100 méter mélyről.

A tanzániai hatóságok azonban közölték, hogy a bányászok védőfelszerelés nélkül, illegálisan tevékenykedettek az egyébként lezárt aranybányában. A bánya Tanzániai észak-nyugati régiójában, Shinyangában található, amely körülbelül 900 km-re van Dar es Salaamtól. A régióban hatalmas a szegénység, ezért sokan életüket kockáztatva dolgoznak, hogy aranyat találjanak, kisebb-nagyobb szerencsével. A tanzániai hatóságok már egy jó ideje próbálják megakadályozni az illegális bányászatot az országban, de nem sok sikerrel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez