Csoda: így sütöttek tűzhely nélkül a szovjetek

Nincs lehetetlen. Igaz volt ez a II. világháborút követő időkben, a Szovjetunióban is, amikor még egyáltalán nem volt természetes a gázellátás, vagy éppen a megfelelő konyha a zsúfolt lakásokban. A háziasszonyokat azonban egy csodálatos eszköz segítette az akadályok leküzdésében.

A Csudo, vagyis a csoda elnevezésű sütőberendezést akkoriban fejlesztették, amikor még rezsón, vagy valamilyen kisebb gázsütőn főztek az emberek. A korabeli leírások szerint bármit meg lehetett benne sütni.

csoda2

Az alumíniumból készült kör alakú szerkezet két részből áll. Az alsó tálnak a közepén egy nagyobb lyuk, a felsőnek az oldalán több apró található. Ha mondjuk, tortát szeretnénk a csodával készíteni, akkor a tésztát a zsiradékkal kikent alsó tálba helyezzük, és a felsővel takarjuk le. Az egészet tegyük a rezsó közepére, hogy a hő az alsó tál nyílásán keresztül melegíthesse a tésztát.

Hogy mennyire hatékony a szovjet csoda? A Russia Beyond the Headlines bloggere, Anna Harzejeva kipróbálta. A nagymamájának több mint ötven éves csodáját szedték elő a család hölgytagjai. Először nagyi és unokája kezdték a kísérletet, és a fiatal titán mindenáron a mai modern sütőbe akarta betenni a szovjet eszközt. A fizikus diplomával rendelkező anya azonban rávilágított, hogy felépítése miatt mindenképpen a rezsó közepére kell azt felrakni.

csoda3

Így is tettek. A citromos sütemény azonban nem sült át teljesen. Az alsó tál nyílásától távolodva maradt egyre inkább nyers. Az is igaz, hogy nem vártak elég türelmesen. Lehet, még tíz perc, és a süti tökéletes. Mindenesetre Anna férje így is jóízűen megette.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez