Papok irányítják az orosz külpolitikát?

Oroszország Ukrajna-politikájával kapcsolatban a Nyugat figyelmen kívül hagy egy nagyon fontos tényezőt – figyelmeztet egy friss tanulmány. A rendszerváltás után újra megerősödő Orosz Ortodox Egyház a Kreml külpolitikáját is komolyan befolyásolja.

Oroszország nemzetbiztonsági doktrínája a kulturális, szellemi és erkölcsi értékek védelmét is önmagába foglalja – írja a londoni székhelyű Foreign Policy Center új tanulmánya. Szerzője, Daniel P. Payne görög ortodox pap azt is hangsúlyozza, hogy Vlagyimir Putyin külpolitikájának egyik fontos sarokköve a Russzkij Mir (orosz világ) koncepciója. Ez fedi le Oroszország kulturális és egyházi hatókörét, amelyben óriási szerepe van az Orosz Ortodox Egyháznak.

Az utóbbi időben a Russzkij Mir a hagyományos keresztény értékek őrének is kikiáltotta magát, ami nagyban befolyásolja a Kreml Ukrajnával kapcsolatos politikáját. Kijev közeledése az Európai Unióhoz azért is bosszantja Moszkvát, mert éppen a jelenlegi ukrán főváros az orosz világ egyik bölcsője. Ott vette fel a kereszténységet Vlagyimir nagyfejedelem 988-ban, és ezzel államvallássá is tette azt. Így az orosz politikusok szerint ha Kijev a nyugati értékeket választja, azzal kettészakítja az ortodox hívek közösségét és tönkreteszi a Russzkij Mirt.

Payne szerint komoly hibát követnek el azok az amerikai és európai döntéshozók, akik figyelmen kívül hagyják az orosz külpolitika vallási tényezőjét.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez