Dalai láma: az imánál többet is tehetnénk Párizsért

Meglepő lehet több millió ember lelki vezetőjétől, ám a dalai láma mégiscsak azt mondja: nem tudjuk a világ bajait imával meggyógyítani.

A párizsi terrortámadások utóhatásairól beszélt a dalai láma a Deutsche Welle német rádiónak. Azt mondta: az embereknek nem kellene arra várnunk, hogy Isten segítsen elérni a békét, mert a dolgokat ők maguk rontották el. A családokban és a közösségekben kell együtt dolgoznunk a békéért, és nem Istenre/ Buddhára/ Allahra, a kormányokra, vagy ég tudja, kire várnunk.

“Az emberek békében akarnak élni. A terroristák rövidlátóak, ez az egyik oka az öngyilkos merényletek burjánzásának. Ezt a problémát nem tudjuk csak imával megoldani. Buddhista vagyok, és hiszek az imában. De emberek teremtették ezt a helyzetet, és most Istent kérjük, hogy oldja meg. Ez nem logikus. Isten azt mondaná: oldd meg magad, hisz te okoztad.”

Szerinte sokkal járhatóbb út, ha a humanista értékeket ápoljuk, az egységet, a harmóniát segítjük. Ha most hozzálátunk, akkor van rá remény, hogy ez a század más lesz, mint az előző volt. És ez mindannyiunk érdek.

A dalai láma arra is kitért az interjúban, hogy a mai világhelyzetért a vallások és nemzetek közötti, szerinte látszólagos különbségek okolhatók.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez